Eddy De Smedt verlaat BOIC met tevreden gevoel en basis voor de toekomst: “Logisch dat sport ook communautair is”

Eddy De Smedt met zijn opvolger, de Duitser Olav Spahl Foto: BELGA

Eddy De Smedt verlaat BOIC met tevreden gevoel en basis voor de toekomst: “Logisch dat sport ook communautair is”

Print

De jaargang 2018 zal in sporttermen voor België herinnerd worden als een uitmuntend jaar. Te midden van alle euforie neemt Eddy De Smedt, directeur topsport van het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité (BOIC), op 30 november afscheid na 33 jaar. Zijn vertrek, verplicht als gevolg van zijn pensioengerechtigde leeftijd, geeft De Smedt geen echt voldaan gevoel.

De jaargang 2018 zal in sporttermen voor België herinnerd worden als een uitmuntend jaar. Vanaf het begin van het jaar en de Winterspelen in Pyeongchang, waar Bart Swings voor eremetaal zorgde, tot de wereldkampioenschappen turnen vorige week, waar Nina Derwael zich als eerste Belgische ooit tot wereldkampioene kroonde, reeg ons land de topprestaties aan elkaar. Tussendoor schitterden de Rode Duivels op het WK in Rusland en werden ook de Europese kampioenschappen judo en atletiek en het wereldkampioenschap zeilen één groot succes. In teamverband schitterden de Belgian Cats en de Red Dragons.

Te midden van alle euforie neemt Eddy De Smedt, directeur topsport van het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité (BOIC), op 30 november - op 600 dagen van de opening van de Olympische Spelen in Tokio - afscheid. De Smedt was 33 jaar actief binnen het BOIC, waarvan de laatste 22 jaar als topsportdirecteur. Zijn vertrek, verplicht als gevolg van zijn pensioengerechtigde leeftijd, geeft De Smedt geen echt voldaan gevoel.

Eddy De Smedt verlaat BOIC met tevreden gevoel en basis voor de toekomst: “Logisch dat sport ook communautair is”
Foto: BELGA

“Durf te zeggen dat mijn aanwezigheid zeker niet onnuttig is geweest”

“We leven in een olympische cyclus en dan is het vreemd midden tussen twee Spelen te moeten stoppen”, aldus De Smedt. “Ik wist dat van tevoren, maar het blijft moeilijk. De resultaten zijn momenteel formidabel. Ik hoop daar aan te hebben bijgedragen en durf te zeggen dat mijn aanwezigheid zeker niet onnuttig is geweest. Toch is de omkadering niet het belangrijkste. Dat zijn de resultaten en zij die die resultaten tot stand brengen, zijnde de atleten en hun coaches.”

“Het bewijs is er dat de olympische dynamiek sinds Rio niet meer verdwenen is”, vervolgde De Smedt, die Belgisch delegatieleider was op de Spelen van Vancouver (2010), Londen (2012), Sotsji (2014) en Rio (2016). “De interactie tussen de verschillende partners (politiek, administratief, uitvoerend en sportief) is blijven bestaan en de resultaten zijn gevolgd. Ik heb het gevoel dat ik mijn opvolger (de Duitser Olav Spahl, red) een basis achterlaat waarop verder gewerkt kan worden. Daar ben ik tevreden mee.”

“We hopen dat 2018 verder zal overlopen in 2019, maar dat is natuurlijk niet zeker. In topsport is het zo dat de seconde na de overwinning alles opnieuw begint. De volgende dag willen sporters zich al opnieuw tonen in aanloop naar het volgende kampioenschap. Om dat mogelijk te maken moeten de budgetten en de structuren volgen.”

Over zijn afscheid wilde De Smedt verder nog niet nadenken. “Tot 30 november ben ik niet met mijn eigen carrière bezig. Ik wil ondergedompeld blijven in mijn werk tot de laatste dag. Ik heb altijd op die manier gewerkt. Nadien zal ik de tijd nemen om te zien wat ik nog wil doen en kijken of mijn betrokkenheid interessant kan zijn.”

De Smedt aanvaardde al het voorzitterschap van de jeugdcommissie binnen de Pro League en een zitje in de selectiecommissie van het Belgisch Paralympisch Comité. Het zou verbazingwekkend zijn mocht een gepassioneerde topsportexpert als De Smedt het bij deze twee activiteiten zou houden.

Eddy De Smedt verlaat BOIC met tevreden gevoel en basis voor de toekomst: “Logisch dat sport ook communautair is”
Foto: BELGA

“Logisch dat sport ook communautair is, maar topsport staat daar los van”

“Het is logisch dat sport een communautaire bevoegdheid is. De belangen van sporters zijn lokaal gelegen. In topsport echter liggen de belangen internationaal. Internationale federaties erkennen enkel België. Naar mijn mening moet topsport dan ook op een andere manier beleefd worden dan de rest van de sportieve activiteiten. Dat heeft niets met politiek te maken, maar met een sportieve visie. Op dat vlak kan nog winst geboekt worden.”

De Smedt erkent wel dat zijn visie moeilijk te implementeren zal zijn. “Er moet meer gesproken worden tussen het BOIC en de gemeenschappen en tussen de gemeenschappen onderling”, voegde De Smedt nog toe. “Ze moeten proberen op internationaal vlak dezelfde objectieven te hanteren en goed samen te werken.”

“Het project BeGold voor jonge sporters is het bewijs dat een gemeenschappelijk budget, een gelijke visie en een gelijk functioneren loont. Het is een project waarin iedereen samenwerkt, samen discussieert en waarin het geld wordt ingezet naargelang van de mogelijkheden. Of zo’n project in bepaalde sporten op het hoogste niveau ook mogelijk is? Ik vrees ervoor. Het budget wordt op het hoogste niveau steeds belangrijker. Ik blijf er steeds van overtuigd dat als alle partijen aan het zelfde zeel trekken, altijd het beste voor de atleet naar boven komt. Alle partijen moeten samen investeren in de atleet, niet elk afzonderlijk.”

“Het noorden en het zuiden van het land verschillen danig in hun visie op topsport”, besloot De Smedt. “Het doel moet zijn in elke gemeenschap dezelfde doelstellingen te kunnen naar buiten brengen. Om topprestaties te leveren, moeten overal dezelfde acties worden ondernomen. De uitdaging voor mijn opvolger Olav Spahl wordt zijn knowhow (die hij verworven heeft binnen het Duits Olympisch Comité, red) toe te passen in de specifiek Belgische situatie.”

Eddy De Smedt verlaat BOIC met tevreden gevoel en basis voor de toekomst: “Logisch dat sport ook communautair is”
Foto: BELGA

“Focus ligt op de atleet, win-winsituatie creëren en ethiek”

De huidige topprestaties komen er niet per toeval, maar dankzij een lang proces waarin een methodologie en filosofie werd uitgerold op topsportniveau. Dat beleid plaatst de atleet centraal, en verder de noodzaak tot dialoog die moet leiden tot een duidelijke en bevredigende oplossing voor iedereen, met respect voor ethiek. De Smedt hoopt dat zijn beleid ook na zijn vertrek eind november kan verdergezet worden.

“Eén van de problemen in België was de manier waarop naar topsport gekeken werd”, legde De Smedt uit. “We stonden voor een dilemma met betrekking tot het investeren van ons budget. Er was de keuze tussen het ‘non-compromisemodel’, dat in Groot-Brittannië wordt toegepast en waarbij geïnvesteerd wordt in functie van het programma van de atleten. Wij hebben er echter voor gekozen een programma op te stellen in functie van het beschikbare budget. Dat is een compromis, een typisch Belgische oplossing voor een probleem. Maar daar was ik niet helemaal tevreden mee. Ik wil altijd een win-winsituatie creëren. Je moet telkens opnieuw met elkaar samenzitten, discussiëren en gezamenlijk oplossingen proberen te zoeken. Daarbij moeten de standpunten van alle partijen in acht genomen worden zonder één partner te bevoordelen en andere partners uit te sluiten.”

“Het ‘non-compromisemodel’ leidt tot keuzes en dat heeft als gevolg dat veel sporten uit de boot vallen”, vervolgde De Smedt. “In België doen we het anders. Er moet ook gekozen worden. In Vlaanderen wordt zo meer gefocust op het aanwezige potentieel om op korte termijn resultaten te boeken. In Wallonië worden dan weer meer projecten gesteund rond jongeren. Maar het is steeds een evenwicht zoeken in hoever we gaan. De balans tussen het welzijn van de atleten en hun prestaties is cruciaal. Daarin moeten we proberen een win-winsituatie te creëren en geen compromis te maken. De atleet staat altijd centraal in het proces. We proberen hem/haar in een situatie te brengen waarin hij/zij zowel ‘succesvol’ als ‘menselijk’ kan zijn. Elk initiatief moet deze twee aspecten in acht nemen. Fair-play is het juiste woord. Respect voor de atleet, voor de concurrent, voor de competitie en voor de sport. In een correcte en gezonde context willen we sporters boven zichzelf laten uitstijgen.”

Meer sportnieuws