COLUMN. Party like it's 1481.

Foto: Ben Roelants

Vakantie

COLUMN. Party like it's 1481.

Print
Ben Roelants reist voor de zender Evenaar de wereld rond. Elke twee weken biedt hij ons hier een blik in zijn hoofd.

Onze vrienden van Lonely Planet maakten zonet hun lijstje van de te bezoeken bestemmingen in 2019 bekend. In die lijst zag ik vele oude bekenden: landen als Sri Lanka en Duitsland, steden als Kopenhagen en Kathmandu… maar ik fronste toch een wenkbrouw toen ik de reistrends voor het komende jaar van naderbij bekeek. Uit de recente cijfers van onze bevriende en gerespecteerde reisexperts bleek namelijk dat duurzaam reizen in de lift zit, samen met intergenerationele reizen (op reis met de bomma dus) en… bedevaarten!

Op bedevaart gaan? De reis van je leven! De kerken lopen leeg, maar op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is aanschuiven in de file! Ik schrok toch enigszins bij het lezen van zo’n opmerkelijke trend. En eigenlijk moest ik niet eens verbaasd zijn. Want een aantal goeie vrienden van me, de grootste atheïsten die ik ken, gaan zo om de twee jaar op bedevaart.

Zo trok onze reporter Joyce Colfs recentelijk voor het programma En Route op Evenaar richting Gran Canaria, een eiland dat het woord bedevaart naar een nieuw niveau heeft getild. Joyce was te gast op El Fiesta Del Pino. U leest het goed. Een feest, ter ere van een pijnboom. Dat verhaal zit namelijk zo: volgens de overleveringen zou de Heilige Maria op 8 september 1481 verschenen zijn op de tak van een inmiddels gesneuvelde pijnboom in het dorpje Teror. Ter ere van deze verschijning bouwden de toenmalige bewoners van Teror een kapel. Deze is in de achttiende eeuw vervangen door een basiliek. Maar in die basiliek bevindt zich nog steeds een beeld van de Heilige Maagd Maria uit 1481. En ieder jaar, beste lezer, op 8 september wordt dit beeld door duizenden bedevaartgangers bezocht tijdens het Fiesta de la Virgen del Pino. Joyce kon haar ogen niet geloven: van elke uithoek van het eiland kwamen mensen te voet afgezakt naar Teror om hun eer te betuigen aan de Heilige Maria, of tenminste, aan de pijnboom, die er nu niet meer staat, maar waarin de maagd ooit moet in gezeten hebben… “Eigenlijk is het  een moment van verbroedering, van stilstaan, van fijn weerzien. En misschien is die eerbetuiging aan de heilige Maria maar bijzaak…”, vertelde Joyce me na haar terugkeer.

Die Pino pelgrimstocht is waarschijnlijk het meest bekend, maar Gran Canaria heeft nog meer te bieden zoals de Labradores in Santa Lucia of de tocht naar Santiago de los Caballeros in het stadje Galdar. Wat me duidelijk is: het Canarische eiland heeft meer te bieden dan perfect weer, prachtige natuur en heerlijke gastronomie: je kan er feesten alsof het 1481 is!                

 

Bekijk de reportage die Joyce filmde op Gran Canaria in het programma En Route op Evenaar!            

Bekijk Evenaar via Telenet Kanaal 51, Proximus 217, TV Vlaanderen 13.

 

NIET TE MISSEN