© Marc Peeters

Gezonken schip op Albertkanaal: geen wachtende schepen meer, berging ten vroegste volgende week

Na de frontale botsing van twee schepen op het Albertkanaal ter hoogte van Herentals, zijn de vertragingen voor het scheepvaartverkeer grotendeels achter de rug. Een binnenschip was dinsdag gezonken na een aanvaring met een duwboot.

jvo

Er zijn geen wachtende schepen meer, al kunnen schepen wel nog steeds slechts beurtelings en onder begeleiding langs het gezonken binnenschip varen. De verzekeringsmaatschappijen zijn intussen klaar met het aanbestedingsdossier voor de berging, maar die zal pas ten vroegste volgende week plaatsvinden.

De Vlaamse Waterweg houdt de klok rond dijkwachters ter plaatse om het scheepvaartverkeer langs de plaats van het gezonken schip te leiden. Intussen is gebleken dat dat schip, dat geladen was met kunstmest, voorlopig niet voor milieuproblemen zorgt. “De lading zit nog in het ruim, maar daar is geen lek”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). “We hebben wel voor alle zekerheid testen gedaan op zeven locaties stroomop- en stroomafwaarts, maar daar hebben we geen ongewone waarden gemeten. We volgen de situatie wel nog dagelijks op.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio