Gerecht valt binnen bij voetbalclub Moeskroen, drie bestuursleden tijdlang opgepakt voor verhoor

Het gerecht is vanochtend binnengevallen bij voetbalclub Excelsior Moeskroen. Drie bestuursleden van de club werden een tijdlang opgepakt voor verhoor, maar zijn intussen weer vrijgelaten. Ook bij de Belgische voetbalbond KBVB werd een huiszoeking gehouden. Het gaat om een onderzoek naar valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen dat losstaat van het voetbalschandaal rond makelaars Veljkovic en Bayat.

bla, mkm, me

In totaal waren er zeven huiszoekingen: in de kantoren van voetbalclub Moeskroen en bij clubverantwoordelijken thuis. Maar ook bij de Belgische Voetbalbond en bij het BAS (het Belgisch Arbitragehof voor de Sport).

Het onderzoek spitst zich erop toe dat de voetbalclub onder controle zou staan van spelersmakelaar Pini Zahavi, een praktijk die volgens de regels van de Belgische voetbalbond verboden is. “De verdenkingen hebben enerzijds betrekking op mogelijke valsheid in geschriften, gebruik ervan en oplichting”, laat het federaal parket weten. “Buitenlandse maatschappijen zouden het feit aan het oog hebben onttrokken dat voetbalclub Moeskroen onder controle stond van een spelersmakelaar, de genaamde P.Z.”

“De club van Moeskroen wordt er ook van verdacht valse documenten bij de beroepsinstantie, het Belgische Arbitragehof voor de Sport, te hebben ingediend in het kader van een beroep tegen de beslissing tot weigering van de licentiecommissie.” Het parket probeert nu na te gaan of Moeskroen op deze manier onwettig in de hoogste afdeling van ons voetbal is kunnen blijven.

Witwaspraktijken

De voorbije jaren dienden voetbalclubs Cercle Brugge, Lierse, OH Leuven, Westerlo, STVV, Lommel SK en KV Mechelen om die reden al klacht in bij de Belgische voetbalbond tegen Moeskroen. Toch kon de club de voorbije seizoenen telkens weer een licentie halen om te mogen aantreden in het Belgische betaalde voetbal.

Eind vorig seizoen, in april 2018, was KV Mechelen de eerste die ook het federaal parket erbij betrok en een strafklacht indiende. In juli liet de club echter weten alle juridische procedures stop te zetten.

Het dossier is ook gerelateerd aan witwaspraktijken. “Voetbalclub Moeskroen wordt ervan verdacht door illegale financiering van miljoenen euro’s uit offshorebedrijven gesteund te worden”, stelt het parket.

Niets te maken met Bayatgate

Vorige week werd de zaak nog aangekaart in Football Leaks, de reeks internationale onthullingen over wanpraktijken in het voetbal. Pierre François, de CEO van de Pro League, kwam in opspraak doordat uit een gelekte e-mail bleek dat hij wist dat er een spelersmakelaar achter Moeskroen school.

Het onderzoek naar Moeskroen staat onafhankelijk van het lopende onderzoek naar de makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Het werd geopend in april 2018 toen Moeskroen zijn licentie trachtte te halen voor de Belgische Voetbalbond (KBVB) en het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Ook op die plaatsen werden huiszoekingen gedaan. In totaal verrichtte het gerecht zeven huiszoekingen.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL