Ngo gaf advies aan kandidaat-vluchtelingen om te liegen en zo asiel te verkrijgen

Video: Lauren Southern

Een Canadese activiste maakte undercoverbeelden van een interview met Ariel Ricker, directielid van de ngo Advocates Abroad, die onder meer in Griekenland actief is. Advocates Abroad staat kandidaat-vluchtelingen bij in hun procedure om asiel aan te vragen tijdens hun tocht. Tijdens het interview vertelt Ricker dat ze kandidaat-vluchtelingen aanraden om theater te spelen tijdens de gesprekken met migratie-ambtenaren: “Als ze asiel willen, moeten ze gewoon een acteerrol spelen in het theater.”

De video werd gedeeld op YouTube en Twitter en is uiteraard controversieel. Lauren Southern, die de documentaire maakte, is een rechtse activiste uit Canada, die eerder al een docu maakte over de moeilijkheden die blanken ervaren in Zuid-Afrika. Enkele maanden geleden mocht ze de UK niet in omwille van haar standpunten tegenover de islam. Op Twitter schrijft Southern dat Advocates Abroad al zou hebben toegegeven hebben dat de stem in de documentaire inderdaad van hun directielid Ariel Ricker is. Die tweet kan echter niet meer geverifieerd worden, de ngo haalde inmiddels zowel haar Twitter- als Facebookaccount offline.

Bidden als een christen

Het interview met Ricker maakt deel uit van ‘Borderless’: een documentaire met de Europese migratiecrisis als thema. Ricker vertelt dat ze migranten leren om bijvoorbeeld trauma’s of problemen te verzinnen. Dit doen ze door ingeoefende rollenspelen, waarbij bijvoorbeeld wordt aangeleerd hoe ze moeten bidden zoals een christen: “Als je zogenaamd vlucht omdat je als christen vervolgd kan worden, moet je wel weten hoe christenen bidden.” Advocates Abroad zou ook lijsten delen met beschrijvingen van bepaalde karakteristieken die de kans op asiel verhogen.

De documentaire is koren op de molen van tegenstanders van migratie: zij roepen op om veel strenger te zijn en controles op ngo’s op te drijven. Anderzijds zijn er ook stemmen die erop wijzen dat de video slecht nieuws is voor échte vluchtelingen, want hun verhaal dreigt nu niet geloofd te worden. Volgens Lauren Southern gaf de UNHCR (Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen) in een reactie te kennen “gealarmeerd” te zijn door de documentaire.

De hele documentaire kunt u hier bekijken.

Nu in het nieuws