© Marc Peeters

Beurtelings verkeer mogelijk na zinken binnenschip op Albertkanaal

Er is dinsdagnamiddag weer beurtelings scheepvaartverkeer mogelijk op het Albertkanaal ter hoogte van Herentals, nadat daar ’s ochtends een binnenschip was gezonken na een aanvaring met een duwboot.

mph, dvd

Het ongeval gebeurde ter hoogte van de spoorbrug Herentals-Lier, in de buurt van koekjesfabriek Lu. Het gezonken schip, de Dandia uit 1963, is geladen met duizend ton meststof. Enkel de cabine van het vaartuig is nog te zien boven het waterpeil.

“Het schip ligt dwars in het Albertkanaal, waardoor het scheepvaartverkeer volledig gestremd is”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg.

Een bergingsfirma kwam ter plaatse om de eerste noodverrichtingen uit te voeren, zoals het in kaart brengen van de schade en het afdichten en veiligstellen van het schip. Iets voor 16.00u werd beslist dat er weer beurtelings verkeer mogelijk was in afwachting van de definitieve berging van het schip.

Het bergen van het schip zal vermoedelijk nog dagen op zich laten wachten, omdat dat via een Europese aanbesteding moet gebeuren.

De eigenaar van de Dandia, een man uit Stabroek, wenst niet te reageren op het ongeval.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners