Scheidsrechter Vertenten haalt slag thuis: onderzoeksrechter ‘Operatie Propere Handen’ moet vervangen worden

Scheidsrechter Vertenten haalt slag thuis: onderzoeksrechter ‘Operatie Propere Handen’ moet vervangen worden

Print

Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, heeft zijn slag thuisgehaald: onderzoeksrechter Joris Raskin, die het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal leidt, is gewraakt en moet vervangen worden. Vertenten en zijn raadsman eisten dat Raskin zich terugtrok omdat hij zelf eerder in de licentiecommissie van de Belgische Voetbalbond (KBVB). De beslissing kan een zware impact hebben op het verdere verloop van het onderzoek.

Rieder eiste dat onderzoeksrechter Joris Raskin zich terugtrekt uit de zaak, omdat hij zelf nog tot half maart zetelde in de licentiecommissie van de Belgische Voetbalbond (KBVB). Volgens Rieder zorgt dat voor een groot juridisch probleem, omdat het onderzoek Operatie Propere Handen in januari dit jaar al van start ging. De advocaat spreekt van belangenvermenging.

De procureur stelde eerder al dat het wrakingsverzoek van Rieder en Vertenten ongegrond was omdat het laattijdig ingediend werd. “Uit wat toen op het zittingsblad van de raadkamer geakteerd werd, blijkt duidelijk dat de verdediging toen al kennis had van het feit dat onderzoeksrechter Raskin in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond zit of zat”, zegt federaal procureur Jan Kerkhofs.

Scheidsrechter Vertenten haalt slag thuis: onderzoeksrechter ‘Operatie Propere Handen’ moet vervangen worden
Jonas Raskin gaf eerder al aan dat hij zelf geen stap opzij gaat zetten. Foto: rr

“Toch liet men drie vrije dagen passeren vooraleer het wrakingsverzoek op 22 oktober werd ingediend. Het wrakingsrecht moet nochtans terstond worden uitgeoefend, vóór de aanvang van de pleidooien. Hier werd het dus laattijdig ingediend.” Ook stelde hij dat er geen sprake kan zijn van belangenvermenging. “Ik zie niet in welk persoonlijk belang de onderzoeksrechter hierbij kan hebben. De licentiecommissie heeft niets te maken met het aanduiden van scheidsrechters. Zijn loutere link met de KBVB is onvoldoende om hem te wraken.”

Wat vooraf ging

Bart Vertenten werd op 11 oktober aangehouden in het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. De 30-jarige scheidsrechter werd in verdenking gesteld van omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij zit intussen al een maand in de cel.

Meer voetbalnieuws