Zo’n 150 Oost-Vlamingen imiteren Bee Gees voor VTM-programma: niet voor het plezier maar om er levens mee te redden

Lydia Stoop en haar vriend Koen Tratsaert volgden de opleiding “om mensen te kunnen helpen”. Foto: ies

Zo’n 150 Oost-Vlamingen imiteren Bee Gees voor VTM-programma: niet voor het plezier maar om er levens mee te redden

Print
Sint-Niklaas / Beveren-Waas / Lokeren / Hamme / Waasmunster -

Honderdvijftig Oost-Vlamingen kregen zaterdag in de lokalen van de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas een spoedcursus reanimatie. Het initiatief kwam er na een oproep in het VTM-programma Make Belgium Great Again.

In het VTM-programma Make Belgium Great Again probeert actrice en presentatrice Frances Lefebure van ons land een betere plek te maken. Voor haar laatste missie riep ze de kijkers op om massaal een cursus reanimeren te volgen.

Elke dag krijgen dertig Belgen een hartaanval. Voor achtentwintig van hen loopt dat fataal af, vaak omdat omstaanders niet ingrijpen, uit onwetendheid. “We bieden in onze hogeschool de opleiding verpleegkunde aan en beseffen dus als geen ander het belang van de kennis om te reanimeren”, vertelt Catherine Decraene van Odisee campus Sint-Niklaas. “Daarom stelden we onze mensen en onze infrastructuur graag ter beschikking voor dit initiatief.”

Kennis opfrissen

De 150 deelnemers kregen eerst een theoretische opleiding door specialisten van preventiedienst Attentia. Nadien kregen ze in kleine groepjes ook de kans om hun kennis in de praktijk te testen.

“Toen we de oproep op televisie zagen, waren we meteen enthousiast”, vertellen Lydia Stoop uit Beveren en haar vriend Koen Tratsaert. Koen, die hobbyduiker is, volgde de opleiding eerder al eens maar wilde graag zijn kennis wat opfrissen. “Maar de belangrijkste motivatie is toch om mensen te kunnen helpen wanneer ze in nood zijn. Al hoop je uiteraard dat dat nooit hoeft te doen”, aldus Lydia.

Vrije dag met plezier opgeofferd

Voor studentes Demi Bals uit Hamme en Manon Boschet uit Waasmunster paste de cursus perfect in hun opleiding verpleegkunde. “We kregen deze opleiding eerder ook al in de lessen maar voor het tv-programma offerden we graag onze vrije zaterdagmiddag nog eens op”, aldus Demi en Manon.

“We zullen vooral onthouden dat we moeten reanimeren op het ritme van het refreintje van het liedje Staying Alife van de BeeGees”, zegt cursusgenote Els De Block uit Sint-Niklaas.

Docent Jan Standaert was in elk geval tevreden. “Ik sta zelf al 45 jaar in de hulpverlening en heb al tientallen reanimaties moeten uitvoeren. Iedereen zou dit eigenlijk onder de knie moeten hebben.”

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio