Verkiezingen 2018 - Jouw gemeente

N-VA en CD&V hebben nieuw provinciebestuur klaar in Antwerpen

Luk Lemmens. Foto: JHS

N-VA en CD&V hebben nieuw provinciebestuur klaar in Antwerpen

Print

In Antwerpen hebben N-VA en CD&V op provinciaal niveau een akkoord gevonden over de samenstelling van de deputatie. Het volgende provinciebestuur zal bestaan uit N-VA’ers Luk Lemmens (eerste gedeputeerde) en Jan De Haes en CD&V’ers Ludwig Caluwé en Kathleen Helsen. Alleen Helsen is nieuw in de ploeg.

De gesprekken over het bestuursakkoord en de precieze invulling van de bevoegdheden van de gedeputeerden worden intussen voortgezet. N-VA en CD&V behaalden bij de provincieraadsverkiezingen op 14 oktober respectievelijk 32,8 en 15,4 procent van de stemmen in de provincie Antwerpen en hebben samen een meerderheid van 20 op 36 zetels.

Het huidige provinciebestuur bestaat naast N-VA en CD&V ook nog uit sp.a, maar die partij kreeg rake klappen bij de verkiezingen (van 12,8 procent naar 8 procent) en telt nog maar twee zetels. Bovendien wordt het provinciebestuur sowieso afgeslankt van zes naar vier gedeputeerden. N-VA gaf na de verkiezingen al aan dat een coalitie met enkel CD&V een logische zet zou zijn.

Verkiezingsnieuws