Trump schokt VS: “Bosbranden in Californië zijn gevolg van wanbeheer, los het op of ik geef geen geld meer”

Print
Donald Trump heeft de bosbranden in Californië het resultaat genoemd van slecht beheer. Hij dreigt er op Twitter mee om geen geld meer te geven als het niet opgelost geraakt. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij veel Amerikanen, waaronder popster Katy Perry. “Absoluut harteloos”, noemt zij de reactie van de president. Door de bosbranden moesten al 150.000 mensen hun huis verlaten, zeker 6.700 gebouwen zijn al vernield en minstens negen mensen zijn om het leven gekomen.

“Er is geen enkele reden voor de gigantische dodelijke en dure bosbranden in Californië behalve het falende bosbeheer”, schrijft Donald Trump zaterdag op Twitter. De Amerikaanse president voegt eraan toe dat er elk jaar nochtans miljoenen dollars ingepompt worden. “Maar zoveel mensen die sterven door wanbeheer… Vind nu een oplossing, of ik draai de geldkraan dicht.”

 

Popdiva Katy Perry wist niet wat ze las. “Dit antwoord is absoluut harteloos”, reageert ze, ook op Twitter. “Dit heeft helemaal niets met politiek te maken. Op het moment van deze tweet verliezen goede Amerikanen hun huizen en moeten ze schuilen in kelders.”

 

“Er is geen enkele reden voor de gigantische dodelijke en dure bosbranden in Californië behalve het falende bosbeheer”, schrijft Donald Trump zaterdag op Twitter. De Amerikaanse president voegt eraan toe dat er elk jaar nochtans miljoenen dollars ingepompt worden. “Maar zoveel mensen die sterven door wanbeheer… Vind nu een oplossing, of ik draai de geldkraan dicht.”

Ook heel wat andere mensen toonden hun ongenoegen met de uitspraken van Trump al op sociale media. “Dit hoort een president niet te zeggen”, was een van de vele kritieken. Anderen gaven Trump dan weer gelijk. “Het is een harde waarheid, maar wel de waarheid.”

Al negen doden geteld

Er woeden in Californië verschillende grote bosbranden, onder meer ten noorden van Sacramento en in de buurt van Los Angeles. Het plaatsje Paradise in het noorden van de staat werd al bijna volledig verwoest door de ‘Camp Fire’, zoals de brand wordt genoemd. Het vuur raasde er aan meer dan vijftig kilometer per uur.

Toen de 27.000 bewoners probeerden te vluchten, ontstonden er files. Sommigen reden met hun voertuig door de vlammen, anderen sloegen te voet op de vlucht, met kinderen en huisdieren in hun armen. Mensen stierven er in hun auto toen ze aan de vlammen probeerden te ontsnappen. Volgens de ordediensten konden de verkoolde slachtoffers nog niet worden geïdentificeerd.

Mogelijk loopt het dodental in de regio nog op, want op sociale media circuleren er berichten over vermisten. “Dit was het worst-case scenario”, aldus sheriff Kory Honea. “Dit was de gebeurtenis waar we al lang voor vreesden. Jammer genoeg raakte niet iedereen levend eruit.” De brand brak vrijdag uit in het nationaal park ‘Plumas National Forest’, en verwoestte op korte tijd al een gebied van 300 vierkante kilometer.

 

 

Ook Hollywoodsterren op de vlucht

Zo’n 800 kilometer zuidelijker woeden er ook hevige branden in wat de ‘Woolsey Fire’ wordt genoemd. Die bedreigt de plaatsen Malibu en Calabasas, waar heel wat Amerikaanse sterren wonen. “Het vuur is niet langer onder controle, en op weg naar de bewoonde gebieden van Malibu”, waarschuwde de stad in een online mededeling. “Alle bewoners moeten onmiddellijk evacueren.” Daarop probeerden al zeker 95.000 mensen te ontsnappen via de Pacific Coast Highway, of zochten met hun paarden en andere huisdieren hun heil op de stranden.

Verschillende Hollywoodsterren uiten hun bezorgdheid op Twitter. Alle huizen in het gebied zijn geëvacueerd, volgens mediaberichten zou de brand ook de set van tv-serie ‘Westworld’ hebben vernield.

Will Smith is een van de bekendheden die op de vlucht is voor de vlammen. De acteur, die met onze landgenoten Adil El Arbi en Bilall Fallah aan de film Bad Boys For Life werkt, woont niet in evacuatiegebied maar postte op Instagram dat hij het toch te gevaarlijk vindt om in zijn woning te blijven.

Zangeres Lady Gaga schreef op Twitter dat "denkt aan iedereen die lijdt onder deze afgrijselijke branden, en rouwt om het verlies van hun huizen of geliefden. Ik zit me hier samen met jullie af te vragen of mijn huis ook in vlammen zal opgaan. Alles wat we kunnen doen is samen bidden voor elkaar", en plaatste een video waarop te zien is hoe ze geëvacueerd wordt.

Ook de celebrity-familie Kardashian moest gedwongen vertrekken uit hun huizen. Zo liet Kim Kardashian, de echtgenote van Kanye West, weten dat ze veilig waren, maar dat de brand intussen hun huis in Hidden Hills had bereikt.

Ook zangeres Cher maakt zich naar eigen zorgen om haar huis, "maar er is niets dat ik kan doen. De huizen van vrienden zijn al afgebrand. Ik kan de gedachte aan een leven zonder Malibu niet aan, ik heb er een huis sinds 1972."

Regisseur en Oscar-winnaar Guillermo Del Toro maakte zich op Twitter dan weer vooral zorgen om de grote collectie filmmemorabilia die hij verzamelt, "maar het geschenk van het leven blijft".

Actrice Alyssa Milano vroeg dan weer om hulp haar vijf paarden in veiligheid te brengen, en bevestigde even later dat dat gelukt was. "Alles met een hartslag is veilig."

Minder goed verging het Scott Derrickson, de regisseur van onder andere de Marvel-film 'Doctor Strange', die bevestigde dat zijn huis verwoest was door de brand.

En ook het huis van acteur Rainn Wilson, bekend van de comedyreeks 'The Office', verdween naar eigen zeggen in het vuur.

De 'Woolsey Fire' brak donderdag uit in het stadje Thousand Oaks, waar een schutter eerder deze week nog 12 dodelijke slachtoffers maakte bij een schietpartij in een danscafé. De brand zou intussen al een gebied van 141 vierkante kilometer in de as hebben gelegd.

De branden worden bestreden door zeker tweeduizend brandweerlui, ook uit naburige staten. Beide brandhaarden zijn nog niet bedwongen. De aanhoudend warme temperaturen, extreme droogte en stevige wind vergroot het brandgevaar.

.

Nu in het nieuws