Positie van CEO Pro League zwaar onder druk na onthulling rond dubieuze licentie van Moeskroen

Foto: Photo News

Positie van CEO Pro League zwaar onder druk na onthulling rond dubieuze licentie van Moeskroen

Print

De stoel van Pierre François als CEO van de Pro League staat op wankele poten. Dat Moeskroen een licentie kreeg terwijl hij communiceerde dat Les Hurlus in handen waren van een spelersmakelaar - wat verboden is - zorgt voor flinke deining bij de profploegen. De clubs in 1B overwegen juridische stappen.

Sinds 2015 is het verboden dat een spelersmakelaar nog belangen heeft in een club. Wie die regel niet naleeft, krijgt in theorie geen licentie. Nochtans is er het geval-Moeskroen. ­Hoewel de Israëlische spelersmakelaar Pini Zahavi achter de schermen Moeskroen runde en ook met de huidige Thaise eigenaar Piempongsant een meer dan goede relatie heeft, achtte de KBVB het nooit bewezen dat Zahavi daadwerkelijk de eigenaar was. Behalve dan Pierre François, zo blijkt nu uit documenten van ‘Football Leaks’ die zusterkrant ‘De Standaard’ kon ­inkijken. In mailverkeer met AS Monaco, twee jaar geleden kandidaat-overnemer, schreef de CEO van de Pro ­League dat kopers zich tot Zahavi moesten melden. Op dat moment was die niet officieel betrokken bij ­Moeskroen. Sterker: enkele maanden voordien kreeg Moeskroen een licentie omdat het kon aantonen dat Zahavi geen banden had met hun club. “Pierre François is natuurlijk geen idioot”, zegt Pierre François over zichzelf in ‘De Standaard’. “Ik wist dus wel dat ­Pini Zahavi ergens in de constellatie achter Moeskroen verscholen zat.”

Binnen de Pro League wordt zwaar getild aan de onthullingen. Tegen de achtergrond van operatie ‘Propere Handen’ wordt opgeroepen voor meer onafhankelijken in het voetbalbestel. En laat François nu net zo’n onafhankelijke zijn. Voorzitter Marc Coucke verdedigt zijn CEO: “Ik heb nog nooit nevenbedeninkingen over hem gehad. Ik ken het dossier niet voldoende, maar als het gaat om één zin uit één mail... Zoals ik voorspeld had, zal er veel tegenkanting komen tegen de herstructureringen die we willen doorvoeren. Ze proberen de geloofwaardigheid aan te tasten van diegenen die de zaak echt willen uitkuisen. Soms op basis van details.”

Niet iedereen neemt genoegen met die verklaring. “Als François niet ­honderd procent recht in zijn ­schoenen staat, zou hij beter de eer aan zichzelf houden”, zegt een ­bestuurslid van de Pro League. In principe komt de raad van bestuur op 19 november al samen. Bovendien worden ook in 1B de ­messen gewet, vooral bij de clubs die ten voordele van Moeskroen ­degradeerden. Westerlo-manager Herman Wijnants heeft de komende week al een onderhoud met François om uitleg te vragen, maar daar blijft het niet bij. Alle clubs uit 1B, op KV Mechelen na, komen donderdag ­samen om over een gezamenlijk standpunt te praten. Onder meer OHL en Westerlo overwegen (opnieuw) juridische stappen omdat Moeskroen zijn ­licentie onrechtmatig zou hebben verkregen. Nochtans dreigde de Pro ­League clubs te straffen die naar de rechtbank stappen, onder meer door het afpakken van het tv-geld.

LEES OOK: (+) Niemand raakt aan de kameleon: Pierre François is ondanks dubieuze relaties de overlever uit het Belgische voetbal

Meer voetbalnieuws