Hoofdverdachte in zaak Nicky Verstappen ontkent betrokkenheid

Verdachte Jos Brech stelt Nicky Verstappen niet misbruikt of gedood te hebben. “Het standpunt van mijn cliënt is: ik heb het delict niet gepleegd”, zegt zijn advocaat Gerald Roethof.

Hoe het DNA van de verdachte dan op de onderbroek van Nicky terecht is gekomen, blijft vooralsnog onduidelijk. Roethof wil geen verdere toelichting geven. “Meer dan dit zeg ik nu niet, de inhoudelijke verklaring komt op het moment dat de tijd rijp is.”

Het zag er volgens het AD.nl al naar uit dat de 56-jarige verdachte zou ontkennen. In september gaf Roethof aan dat B. geen bekentenis had afgelegd in de rechercheverhoren.

De verdenking tegen Jos B. in de zaak-Nicky Verstappen is intussen afgezwakt. De raadkamer in Nederlands Limburg heeft de moordverdenking geschrapt, omdat er onvoldoende aanwijzingen zouden zijn voor een vooropgezet plan om de elfjarige jongen van het leven te beroven. Daarom is de verdenking nu doodslag. Op moord staat maximaal levenslang, op doodslag maximaal vijftien jaar cel.

Waarom de raadkamer het Openbaar Ministerie op dit deel van de verdenking heeft teruggefloten, wil de rechtbank niet nader toelichten. Het OM sluit volgens een woordvoerder overigens niet uit dat Brech in een later stadium alsnog moord ten laste wordt gelegd.

De elfjarige Nicky Verstappen werd in 1998 dood gevonden op de Brunsummerheide in Nederlands Limburg, waar hij op zomerkamp was. Brech kwam in beeld na een DNA-match, maar hij bleek spoorloos. Na een internationale klopjacht werd hij dit jaar aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje. B. wordt niet alleen verdacht van het ombrengen en misbruiken van de jongen, maar ook van het bezit van kinderporno.

MEER OVER Nicky Verstappen

Nu in het nieuws