© Shutterstock

Populaire beautytrend: rollen met naaldjes over je gezicht. “Maar let op als je het thuis doet”

Microneedling is hot. Bij deze beautybehandeling prikt men met een zogenoemde dermaroller kleine gaatjes in je gezicht om de huid te vernieuwen. Het beoogde eindresultaat is een frisser voorkomen, maar experts waarschuwen als je thuis zelf aan de slag gaat met zo’n toestelletje.

Het principe van de behandeling, die minder pijnlijk is dan dat ze eruitziet op sommige foto’s, is simpel: men rolt met een roller vol scherpe naaldjes over je gezicht. Er ontstaan minuscule gaatjes in het en als die genezen, vernieuwt het huidoppervlak zich. Het gevolg van deze ‘biostimulatie’: littekens vervagen en grote poriën worden weer kleiner, wat bijdraagt aan een jeugdiger voorkomen. Tijdens de behandeling kan je huid een beetje - nooit extreem - bloeden en treedt lichte roodheid op.

Vanaf 10 euro

Dankzij de populariteit van de behandeling zijn er vandaag steeds meer doe-het-zelfkits beschikbaar. De densiteit van de naaldjes in de dermaroller kan je zelf kiezen en je haalt hem in huis vanaf zo’n tien euro, een groot verschil met salons en privéklinieken waar ze tot 900 euro kunnen rekenen voor drie sessies microneedling. Experts waarschuwen doe-het-zelvers in de Britse krant Metro echter voor de mogelijk nefaste gevolgen voor de huid. “Microneedling is een vorm van gecontroleerde verwonding om de aanmaak van nieuwe huid te stimuleren. Het is een lange termijn behandeling waarvan je pas na een jaar resultaten begint te zien. Professionals hanteren de juiste techniek, denk aan de juist uitgeoefende druk, en een goede hygiëne.”

© Shutterstock

De Vlaamse dermatoloog Thomas Maselis ziet geen graten in het thuisgebruik, maar wijst op het belang van een hygiënische werkwijze . “Het is een must om de huid voor het rollen grondig te ontsmetten. Er leven miljarden bacteriën op onze huid. Als je deze stap overslaat, ga je ze tijdens de bewegingen met het toestelletje vlot verspreiden met alle onaangename gevolgen van dien. Gooi een roller na één keer gebruik weg om infecties te voorkomen en leen zeker niet uit aan een vriendin.”

Huid op rust

“Rol niet te vaak omdat je snel resultaat wenst, want dat kan niet. Gun je huid tijd om te rusten. Een keer per week rollen is een goede keuze. Het is geen overbodige luxe om je huid na het behandelen en afspoelen nogmaals te ontsmetten. Werk af met een hydraterende crème om de huid te kalmeren en blijf met je vingers van je gezicht. Tip: rol niet op de avond dat je naar een feestje moet. Een lichte roodheid na de kuur is onvermijdelijk.”

NIET TE MISSEN