Vlaamse kleuters kijken te veel naar schermen en bewegen te weinig

Foto: Shutterstock

Mama

Vlaamse kleuters kijken te veel naar schermen en bewegen te weinig

Print
Vlaamse kleuters zijn te veel bezig met naar schermen te kijken en zijn te weinig actief in vergelijking met de internationale richtlijnen rond beweging, schermtijd en slaap. Dat blijkt uit een analyse van de universiteit van Gent.

Volgens de internationale richtlijnen, ontwikkeld in Canada en overgenomen door Australië en het Verenigd Koninkrijk, zouden kleuters dagelijks drie uur moeten bewegen en maximum een uurtje naar een scherm kijken. Om helemaal goed bezig te zijn, worden 10 tot 13 uur slaap per nacht aanbevolen.

Het gedrag van Vlaamse kleuters voldoet helemaal niet aan de richtlijnen, zo ontdekten bewegingswetenschappers van de UGent. Amper 10,1 procent van hen doet alles op weekdagen volgens de ‘ideale’ dagindeling. In het weekend is dat nog minder: slechts 4,3 procent.

Te weinig actief

Vlaamse kleintjes slapen wel voldoende en de schermtijd valt met iets minder dan anderhalf uur per dag al bij al nog mee, maar kleuters zitten ruim onder de aanbevolen hoeveelheid beweging per dag. Het grootste deel is gemiddeld maar 2 uur en 14 minuten actief, drie kwartier minder dan de geprefereerde drie uur.

Uit een eerder recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Preventive Medicine Reports, blijkt dat het mentale welzijn van kinderen tussen 2 en 17 jaar al begint te dalen vanaf vier uur schermtijd per dag. Hoe langer de blootstelling aan schermen, hoe groter de kans op een depressie of angststoornis.

LEES OOK. “Kinderen die vier uur naar een scherm kijken zijn vatbaarder voor depressies”

NIET TE MISSEN