Groen: "Absurd, bomen rooien om bos beter te kunnen zien"

Print

Het gaat om de rij grove dennen rechts. Foto: kma

Zandhoven - Groen klaagt het feit aan dat de gemeente Zandhoven zichzelf een vergunning heeft verstrekt voor het vellen van circa dertig grove dennen om zo het dorpspark van Massenhoven te kunnen verwezenlijken.

De grove dennen staan achter de school en vormen een buffer tussen het speelplein en het naastliggend huis. De aanleg van het dorpspark in Massenhoven is een van de doelstellingen uit het Masterplan voor deze deelgemeente. Op de plaats van de dennen komt een kronkelend wandelpad.

“De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf een negatief advies, omdat het rooien in strijd is met het Bijzonder Plan van Aanleg. En toch nam het schepencollege de beslissing tot vellen”, zegt Groen-gemeenteraadslid Jordi De Vlam. “Er wordt ook geen compensatie voorzien. De bomen worden geveld om het park weer open te maken en het zicht naar het achterliggende bos te versterken, geeft het schepencollege als reden op. Wat in onze ogen een absurde reden is voor een kapvergunning. Bovendien beloofde het gemeentebestuur in haar eigen masterplan dat het bomenbestand via het dorpspark beter beschermd zou worden.”

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) verdedigt de beslissing. “Het gaat om opgeschoten grove dennen zonder veel natuurwaarde. Er is geen compensatie nodig voor dit soort bomen, anders had onze milieuambtenaar dat wel opgemerkt. En eigenlijk compenseren wij wél, want rond het nieuw wandelpad zullen bloeiende heesters worden aangeplant, die goed zijn voor de bijen. Bovendien heeft Jordi De Vlam onlangs het afschaffen van voetweg 14 nog mee goedgekeurd, om het dorpspark te kunnen verwezenlijken. We hebben goede overeenkomsten met de boordeigenaars kunnen sluiten, die in het verleden de gemeentegrond in bruikleen hadden.”

Jordi De Vlam (Groen) vindt dat het masterplan een flexibel visiedocument zou moeten zijn. “Het rooien van bomen heb ik zeker nooit goedgekeurd.”

(kma)

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio