Ben Weyts: “Jan Jambon zou een goede minister-president zijn”

N-VA-kopstukken Ben Weyts en Jan Jambon. Foto: jimmy kets, photo news

Ben Weyts: “Jan Jambon zou een goede minister-president zijn”

Print

“Jan Jambon zou een goede Vlaams minister-president zijn”. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vrijdag gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Geert Bourgeois zou de meest geschikte kandidaat zijn om zichzelf op te volgen als minister-president. Hij kan zijn palmares verdedigen en daarop voortbouwen. Maar er zijn ook andere figuren, zoals Jan Jambon, die geschikt zouden zijn. Hij heeft de envergure om de Vlaamse regering te leiden met een ambitieus project”, aldus Weyts.

Volgens Weyts mag de huidige Vlaamse regering trots zijn op het afgelegde parcours. “We zijn erin geslaagd om de rekeningen op orde te zetten. De begroting is in evenwicht en er is een basis voor een mooie toekomst”, aldus de N-VA-minister in ‘De Ochtend’.

Toch moet de volgende Vlaamse regering volgens hem “de lat hoger leggen”. “Vlaanderen moet zich manifesteren als topregio en zich op alle niveaus gaan meten met andere Europese topregio’s”, klinkt het.

Wie moet die nieuwe Vlaamse regering dan gaan leiden? Huidig minister-president Geert Bourgeois wil nog niet in zijn kaarten laten kijken en maakt pas later bekend wat zijn toekomstplannen zijn. Volgens Weyts zou Bourgeois alvast “de meest geschikte kandidaat” zijn om zichzelf op te volgen. “Hij kan zijn palmares verdedigen en erop voortbouwen”.

Maar - opvallend - Weyts schuift ook een tweede naam naar voor: Jan Jambon, huidig federaal vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Buiten Geert Bourgeois zou ook Jan Jambon een geknipte minister-president zijn, meent Weyts. “Iemand als Jan Jambon zou dat goed doen”, zegt hij. “Hij heeft de envergure om de Vlaamse regering te leiden met een ambitieus project.”

Gouverneur Oost-Vlaanderen

Weyts kwam in zijn interview ook terug op de ‘gouverneurssaga’ van de voorbije weken. Coalitiepartners N-VA en Open VLD gingen zwaar in de clinch over de benoeming van een nieuwe provinciegouverneur voor Oost-Vlaanderen. Weyts doet die ruzie af als “een valse noot in een verder mooi muziekstuk”. “Een gouverneurspostje is een detail in een positiever ruimer verhaal. Het zou al te idioot zijn om voor een gouverneurspostje de andere werkzaamheden van de regering te laten verlammen”, aldus Weyts.

Nu in het nieuws