Tweeling zwaar ondervoed: ouders riskeren celstraf voor verwaarlozing

Tweeling zwaar ondervoed: ouders riskeren celstraf voor verwaarlozing

Print
Mechelen -

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen is donderdag een ouderpaar verschenen dat beschuldigd wordt van het opzettelijk onthouden van voedsel en verzorging aan hun toen anderhalf jaar oude tweeling. De ouders waren er zich naar eigen zeggen niet van bewust dat ze hun kinderen te weinig voedsel gaven. Het koppel heeft nog twee oudere kinderen, twee maanden geleden werd hun vijfde baby geboren. Alle kinderen zijn momenteel geplaatst.

Het koppel uit Lier staat terecht voor het bewust ondervoeden en te weinig verzorgen van twee van hun kinderen. Toen de zwangere moeder in de zomer van 2017 naar het ziekenhuis moest omdat de baby in haar buik was gestorven, bracht het koppel hun tweeling van anderhalf jaar oud naar de crisisopvang. Daar werd vastgesteld dat beide kinderen nauwelijks zes kilo wogen, terwijl een kind van die leeftijd bijna twaalf kilo moet wegen. De jongens konden ook niet zelfstandig rechtop zitten en vertoonden ontwikkelingsachterstand door verwaarlozing.

In het ziekenhuis werd vastgesteld dat ze stevig ondervoed waren en daardoor een psychomotorische achterstand hadden. Ook de twee oudere kinderen van 4 en 5 jaar oud vertoonden tekenen van ontwikkelingsachterstand. Alle kinderen werden geplaatst.

De ouders, die deze zomer een vijfde kind kregen dat eveneens werd geplaatst, menen hun kinderen niet bewust te hebben ondervoed. “Ze aten zeer goed, dronken melk, aten fruitpap en we hebben nooit gemerkt dat ze te weinig kregen. We dachten dat ze wat trager waren omdat veel tweelingen wat achterstand hebben”, verklaarden ze.

Ook hun advocaat meent dat het koppel de kinderen niet bewust te weinig eten gaf. “Het opzet ontbreekt in dit verhaal, die ouders deden hun best maar wisten niet beter. Ze hebben gefaald, dat is duidelijk, maar zij dachten zelf dat ze goed bezig waren.” Hij vroeg de vrijspraak.

Het parket meent dat er wel opzet aanwezig is, en vroeg voor beiden een straf van achttien maanden en 4.000 euro boete, al dan niet met uitstel gekoppeld aan voorwaarden.

Vonnis op 6 december.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio