© ISOPIX

Prins Charles in nieuwe documentaire: “Als koning zal ik zo dom niet zijn”

De Britse TV-zender BBC zendt donderdagavond een documentaire over prins Charles uit, naar aanleiding van de royal die op woensdag 14 november zijn zeventigste verjaardag viert. In Prince, Son And Heir: Charles At 70 praat hij over zijn toekomst als koning en beklemtoont hij dat hij minder sterke standpunten zal innemen. “Zo dom ben ik niet”, klinkt het.

vwh

Documentairemaker John Bridcut mocht prins Charles,exclusief voor de BBC, een jaar volgen om een beeld te schetsen van de royal naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag. Daarin gaat het vooral over het feit dat de prins van Wales in het verleden nooit te verlegen was om een standpunt duidelijk te maken en er vaak kritiek op kreeg. Zo sprak hij zich eerder ster uit over de klimaatopwarming, de paardensport en homeopathie. Ongehoord volgens velen, omdat een royal steeds neutraal moet zijn.

Geen domme koning

“Ik heb geprobeerd om ervoor te zorgen dat wat ik deed, niet-partijgebonden was. Ik denk dat het belangrijk is om te onthouden dat er slechts ruimte is voor één soeverein per keer, geen twee. Je kunt niet hetzelfde zijn als de soeverein als je de prins van Wales of de erfgenaam bent”, zegt prins Charles. De dag dat prins Charles koning wordt, zal de wereld hem naar eigen zeggen niet meer betrappen op boude uitspraken omdat hij “zo dom niet is”. Hij vertelt dat hij als koning “zal opereren binnen constitutionele parameters”.

De kleinkinderen

In tegenstelling tot wat veel mensen in Groot-Brittannië en daarbuiten, staat de prins volgens koninklijk correspondent Nicholas Witchell niet te popelen om in de voetsporen van zijn moeder, Queen Elizabeth II, te treden. “Als hij het land zal regeren, betekent het dat zijn moeder zal overleden zijn. Het toekomstige koningschap is geen zware last op zijn schouders.” In de documentaire wordt ook de relatie met zijn zonen en kleinkinderen belicht door zijn zoon prins William. “Ik zou willen dat mijn vader meer tijd doorbrengt met zijn kleinkinderen prins George, prinses Charlotte en prins Louis. Als hij er is, is hij fantastisch, maar we hebben hem hier zo veel als mogelijk nodig.”