© BELGA

Eerste ’prijs’ van het jaar voor Nina Derwael: wereldkampioene wint Nationale Trofee voor Sportverdienste

Nina Derwael heeft de Nationale Trofee voor Sportverdienste gewonnen. Dat maakte de jury zonet bekend. De wereldkampioene aan de brug met ongelijke leggers volgt David Goffin op.

gvdl/BELGA

Derwael kroonde zich nog geen week geleden in het Qatarese Doha tot wereldkampioene aan de brug met ongelijke leggers. Het was de eerste keer dat een Belgische zich tot wereldkampioene kon kronen in de gymnastiek.

De Trofee voor Sportverdienste is de oudste prijs die aan atleten wordt toegekend. Het is tegelijkertijd de eerste van een lange reeks onderscheidingen die wordt uitgerekend. De jury is samengesteld uit diverse eminente ex-topsporters en is slechts één keer te winnen. Derwael won in het verleden al wel de Vlaamse Reus, een prijs die jaarlijks door de Sportjournalisten zelf wordt uitgereikt.

Moeilijke keuze

België kende in 2018 een mooi sportjaar. De jury had dan ook wat tijd nodig om unaniem voor Derwael te kiezen. “Het is altijd moeilijk om sporten te vergelijken”, zegt jurylid Joël Smets, meervoudig wereldkampioen motorcross en winnaar van de Trofee voor Sportverdienste in 2000. “We hebben voor en tegen afgewogen. De Rode Duivels hebben voor een mooi beeld van ons land gezorgd en Thibaut Courtois werd verkozen tot beste doelman van het WK. Nina Derwael heeft haar knappe resultaten van 2017 bevestigd en turnen is een sport waarin carrières kort zijn. We wilden niet wachten tot de Spelen van 2020 om haar te eren.”

Wilfried Meert, decennialang organisator van de Memorial Van Damme, onderstreepte dat de Belgische sportliefhebber dit jaar flink in de watten is gelegd met tal van knappe prestaties. “Na een schitterende zomer hadden we ruim de keuze. Na overleg waren we unaniem: Nina Derwael moest onderscheiden worden voor haar titel in de universele sport die het turnen is.”

Volgens Meert werden ook Thibaut Courtois en Emma Plasschaert, wereldkampioene zeilen, in overweging genomen door de jury.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio