Van kleine fabriek tot belangrijk chemiebedrijf in haven: Evonik viert vijftigste verjaardag in Antwerpen

Foto: BELGA

Van kleine fabriek tot belangrijk chemiebedrijf in haven: Evonik viert vijftigste verjaardag in Antwerpen

Print
Antwerpen -

In aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft het chemiebedrijf Evonik dinsdag de vijftigste verjaardag van zijn vestiging in Antwerpen gevierd. In die tijd groeide de fabriek uit van een klein Duits filiaal tot een van de belangrijke schakels in de chemiecluster van de haven van Antwerpen.

In 1968 opende het Duitse chemisch bedrijf Degussa een productiefabriek langs het net gegraven Kanaaldok. In Antwerpen werden gespecialiseerde chemieproducten als Aerosil gemaakt, dat terugkomt in tal van uiteenlopende eindproducten als verf, airbags, deodorant en schoenzolen. De fabriek startte met ongeveer 500 werknemers.

Bijna 1.100 werknemers

Vijftig jaar later werken bij Evonik bijna 1.100 mensen in meer dan tien productie-eenheden. “Door de gunstige ligging in de Antwerpse haven, door de goed opgeleide medewerkers en de hoogtechnologische installaties heeft de Antwerpse vestiging zich in de voorbije decennia uitstekend ontwikkeld”, zegt Thomas Wessel van de raad van bestuur. “Ook in de toekomst zal de site in Antwerpen een belangrijke strategische rol blijven spelen bij de uitbouw van de speciaalchemie in Europa.”

Minister-president Bourgeois noemt Evonik een bewijs dat Vlaanderen een toplocatie blijft voor een kennisgedreven economie. “We zijn de thuishaven van de grootste chemische cluster in Europa, en na Houston de tweede grootste ter wereld. Ik kan het belang van de chemische sector voor Vlaanderen niet genoeg benadrukken, zowel voor de werkgelegenheid, de investeringen, de export als de welvaart die daarmee gepaard gaat.”