Gran Canaria: een zee van mogelijkheden!

Foto: Ben Roelants

Vakantie

Gran Canaria: een zee van mogelijkheden!

Print
“Het beste klimaat ter wereld, prachtige natuur en adembenemende vergezichten.” Erg subtiel kan je de brochure van Gran Canaria niet noemen. De verwachtingen van Joyce Colfs waren dan ook erg hoog toen ze voet aan land zetten van dit prachtige Canarische eiland.

Ja, je kan er gaan zonnekloppen, maar tegelijk zoveel meer.

Het eiland geniet, dankzij haar bevoorrechtte ligging, van een heerlijk klimaat: een gemiddelde temperatuur van 24 graden per jaar. Dat ontdekt Joyce al meteen wanneer ze de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria binnenwandelt en begroet wordt door haar geweldige gidsen!

Een zee aan mogelijkheden.

In 2005 werd Gran Canaria bekroond door UNESCO met de titel van World Biosphere Reserve, waardoor vandaag 43% van het eiland beschermd natuurgebied is. Vandaar vind je vandaag een unieke fauna en flora op het eiland, zoals de Grancanarische hagedis. Maar ook op zee valt er heel wat te beleven. Zo kan je, naast surf-, zeil- en duiksport, uiteraard ook gaan dolfijnspotten. Joyce besluit om het eerst wat rustiger aan te doen en la Poema Del Mar te bezoeken. Dit prachtige aquarium opende zopas haar deuren en moet het beste van Europa worden. n het nieuwe aquarium worden 35 ecosystemen vanuit de hele wereld nagebootst waarbij natuurlijk ook extra aandacht wordt gegeven aan het zeeleven rondom de Canarische Eilanden. Het is helaas niet gelukt om het grote aquarium af te krijgen voor de opening maar dat zal niet lang meer duren volgens de eigenaren. Op dit moment zijn er meer dan 350 soorten vissen, amfibieën en reptielen in verschillende watertanks en aquaria te zien. Hieronder bevinden zich de elektrische paling, Afrikaanse maanvis, bichir Congo snoek, de zeekat, egelvissen, Siam krokodil, de karetschildpad, diverse soorten kwallen, engel haaien en hamer haaien, zeepaardjes en de tijger vis.

Nadat Joyce Poema Del Mar bezocht, was haar honger niet te stillen, en trok ze de zee op, op zoek naar dolfijnen!

Gran Canaria, dat is relaxen en genieten.

60 kilometer strand wacht je op, verspreid over een totaal aan 236 kilometer kustlijn. Aan de zuidkant van het eiland is Maspalomas het ideale plekje om zalig te genieten van een heerlijke zonsondergang naast een 19de eeuwse vuurtoren. De duinen, een klein stukje woestijn dat de kop opsteekt naar zee toe, zijn de ideale setting voor al diegenen die graag heerlijk relaxen.

Shakespeare wist het al langer: in The Merry Wives of Windsor prees hij de Canarische rum voor de excellente afdronk. Arehucas rum is gemaakt in de oudste bodega van Europa. En ook de wijnen zijn niet te versmaden op Gran Canaria. In Bodegas Bentayga maakt Joyce kennis met een familie die al eeuwen lang de beste wijnen tracht tevoorschijn te toveren, naar aloude tradities.

Salto Salto Salto!

Joyce merkt al snel dat het eiland in constante transformatie is, net zoals de wind er zo nu en dan van richting verandert. De positie van het eiland maakt dat het geboren is uit een fusie van directe linken met een verscheidenheid aan continenten: Europa, Afrika en de Amerikas. Joyce duikt in de geschiedenis met el salto del pastor. Een unieke manier van voortbewegen, die werd uitgevonden door de herders van de Canarische eilanden…

Party like it’s 1481!

Joyce was te gast op la Fiesta Del Pino. U leest het goed. Een feest, ter ere van een pijnboom. Dat verhaal zit namelijk zo: volgens de overleveringen zou de Heilige Maria op 8 september 1481 verschenen zijn op de tak van een inmiddels gesneuvelde pijnboom in het dorpje Teror. Ter ere van deze verschijning bouwden de toenmalige bewoners van Teror een kapel. Deze is in de achttiende eeuw vervangen door een basiliek. Maar in die basiliek bevindt zich nog steeds een beeld van de Heilige Maagd Maria uit 1481. En ieder jaar, beste lezer, op 8 september wordt dit beeld door duizenden bedevaartgangers bezocht tijdens het Fiesta de la Virgen del Pino. Joyce kon haar ogen niet geloven: van elke uithoek van het eiland kwamen mensen te voet afgezakt naar Teror om hun eer te betuigen aan de Heilige Maria, of tenminste, aan de pijnboom, die er nu niet meer staat, maar waarin de maagd ooit moet in gezeten hebben…

Die Pino pelgrimstocht is waarschijnlijk het meest bekend, maar Gran Canaria heeft nog meer te bieden zoals de Labradores in Santa Lucia of de tocht naar Santiago de los Caballeros in het stadje Galdar. Het mag duidelijk zijn: het Canarische eiland heeft meer te bieden dan perfect weer, prachtige natuur en heerlijke gastronomie: je kan er feesten alsof het 1481 is!    

 

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met de toeristische dienst van Gran Canaria.

 

NIET TE MISSEN