© REUTERS

Groen licht voor werkzaamheden aan leiding met lek in Doel 1

De nucleaire waakhond FANC heeft vrijdag zijn goedkeuring gegeven voor de vervangingsoperaties van het deel van de leiding van Doel 1 waar op 23 april 2018 een lek ontstaan was. De werkzaamheden zijn ondertussen opgestart. Dat meldt het FANC via zijn website. Onderzoek naar de oorzaak van het lek wordt nog afgewerkt en conclusies zijn er nog niet. Doel 1 en 2 waren aanvankelijk uit tot in oktober, maar dat werd eerder al verlaat naar december.

Uitbater Engie Electrabel stelde op 23 april een lek vast in een veiligheidskoelwatercircuit van Doel 1. De reactor werd daarom stilgelegd en de revisie voor het onderhoud van Doel 1 werd vervroegd om deze herstelling uit te voeren. Vervolgens werd ook Doel 2 stilgelegd, zoals gepland, om de revisie voor het onderhoud van de reactor uit te voeren. Er werd daarbij gepland om tijdens dat onderhoud de gelijkaardige leidingen van Doel 2 te inspecteren.

De inspecties van andere leidingen die potentieel dezelfde problematiek vertonen, zijn volgens het FANC momenteel nog aan de gang. Het gaat om de tweede leiding van hetzelfde koelwatercircuit van Doel 1 en de twee leidingen van hetzelfde koelwatercircuit van Doel 2.

Engie Electrabel besliste om ook preventieve vervangingswerkzaamheden uit te voeren op de gelijkaardige leiding van Doel 2. De herstelwerkzaamheden met betrekking tot die leiding worden volgens het FANC momenteel nog voorbereid en zijn nog niet goedgekeurd.

Bij het incident in april werd het lichtradioactieve water meteen opgevangen in een noodtank. Het FANC schaalde de situatie in als een niveau 0, een ‘onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid’, maar er kwam wel kritiek op de communicatie van het bedrijf. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei achteraf in de Kamer dat Engie Electrabel in de fout gegaan was bij de communicatie, omdat het bedrijf haar inschaling van het incident te laat overgemaakt had aan het FANC. Hij benadrukte dat er op geen enkel moment een risico was voor het leefmilieu, de bevolking en de werknemers.

MEER OVER Doel