DNA-test Koning Albert II is wereldnieuws: “Oude soap die uiterst gênant is”

Het nieuws dat Koning Albert II verplicht wordt een DNA-staal af te leveren in de zaak rond Delphine Boël is wereldnieuws. Van The New York Times en het Braziliaanse Globo tot de verzamelde Britse pers…. ze schrijven allemaal hoe Delphine Boël nu werkelijk kans maakt op erkenning.

adm

Het Hof van Beroep besliste gisteren dat Koning Albert II binnen de drie maanden een DNA-staal moet afleveren. Delphine Boël is intussen al vijf jaar aan het procederen tegen de Koning in de hoop eindelijk erkend te worden. Vandaag vertellen intimi dat het Hof van Beroep haar laatste strohalm waren. Volgens hen was Delphine moegestreden, maar heeft deze

Het wordt dus bijzonder heet onder de voeten van de Koning. Als hij weigert een staal af te staan, kan de rechter dat interpreteren als een erkenning van het vaderschap. Zijn batterij advocaten bekijkt nu of cassatie een optie is.

Dat Albert II in het nauw is gedreven weet ook de verzamelde Britse pers. “Het privéleven van de Belgische monarchie is opnieuw op de straatstenen gegooid nadat Koning Albert II (...) het bevel kreeg om een DNA-test te ondergaan”, staat te lezen in The Guardian. Een gelijkaardig bericht vinden we in de The Telegraph. The New York Times doet het relaas van de feiten: hoe Koning Albert II, lid van de rijke Jeunesse Dorré die tijdens de jaren 60 en 70 langs de Franse kustgebieden vertoefden en hoe hij in die periode een lange romance kende met Barones Sybille de Selys Longchamps. De krant laat ook de raadsman van de koning aan het woord. Hij zegt dat Albert II zich nog beraadslaagt over zijn volgende stap. “Zijne Majesteit kan akkoord gaan met het Hof en een staal afleveren binnen de drie maanden. Hij kan dat ook weigeren, wat zijn volle recht is overigens, al zou dat niet in zijn voordeel pleiten. Een laatste optie is om de beslissing aan te vechten bij de hoogste rechtbank (Hof van Cassatie nvdr.).” Tot slot bemerkt de raadsman nog dat dit ongezien is. Nooit eerder kwam een Belgisch Vorst voor de rechtbank.

Maakt Boël straks aanspraak op de troon? Volgens de advocaat zal ze in het geval dat Albert II het vaderschap erkent, zijn adellijke naam kunnen dragen. Voor aanspraak op de troon kan maken, moet de regering akkoord gaan, aldus nog de advocaat aan The New York Times.

El Globo en het Spaanse El Pais laten Marc Uyttendaele, de advocaat van Boël, aan het woord. “Als Albert II weigert zich aan de test te onderwerpen, kan dit worden beschouwd als een zeer duidelijke aanwijzing dat hij de vader is”, klinkt het. De Catalaanse krant El Periodico benadrukt dat een eerdere DNA-test uitwees dat Jacques Boël niet de biologische vader van Delphine kan zijn.

De Franse vooraanstaande krant Le Monde noemt het een nieuwe aflevering in een “oude soap die uiterst gênant is voor de monarchie”. Le Monde noemt het een schandvlek op de “waarden van vrijgevigheid en conservatisme die de monarchie zou moeten belichamen”.

MEER OVER Koning Albert II