Antwerpse Groenplaats in 2020 decor voor FIBA 3x3 Europe Cup

Antwerpse Groenplaats in 2020 decor voor FIBA 3x3 Europe Cup

Print

De zesde editie van het EK 3X3 wordt van 26 tot 28 juni 2020 in Antwerpen en op de Groenplaats georganiseerd. In 2020 is het 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen in Antwerpen (1920) werden georganiseerd. In het kader van dat gegeven en ook omdat 3X3 basketbal in Tokio 2020 een olympische discipline is, heeft FIBA Europe gekozen voor België en meer bepaald Antwerpen. Het evenement zal worden georganiseerd door Basketbal Vlaanderen in samenwerking met Golazo/Sportizon.

Bij 3x3 basketbal spelen twee teams van drie spelers (met één wisselspeler) tegen elkaar op een veld dat half zo groot is als bij het klassieke basketbal. Het spel gaat razend snel. Beide ploegen spelen naar dezelfde korf en de shot clock bedraagt slechts 12 seconden. Een match duurt 10 minuten of eindigt sneller als een ploeg 21 punten gescoord heeft.

3x3 basketbal is een ‘urban’ sport bij uitstek. “Onze Groenplaats heeft al een rijke geschiedenis als 3x3 locatie, want sinds 2012 vormt ze het decor voor het jaarlijks 3x3 tornooi in verschillende leeftijdscategorieën. In 2020 wordt het dus het decor voor het belangrijkste 3x3 basketbaltornooi in Europa. Door dit topevenement profileren we Antwerpen verder als dé Urban sportstad van de Benelux. Door de ambiance, de muziek en de wedstrijden zal dit EK op de Groenplaats de magische sfeer van het pleintjesbasketbal van weleer oproepen”, stelt schepen van sport Ludo Van Campenhout.

Antwerpse Groenplaats in 2020 decor voor FIBA 3x3 Europe Cup
Julie Vanloo

De beste 12 mannen- en beste 12 vrouwenteams van Europa zullen in juni 2020 gedurende drie dagen in Antwerpen te bewonderen zijn. De exacte data zullen door de International Basketball Federation (FIBA) – dat het EK samen met de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB), Basket Vlaanderen en Sportizon/Golazo organiseert – binnenkort bepaald worden. België mag als gastland zowel een mannen- als vrouwenteam afvaardigen. En de Belgen zijn zeker niet kansloos, want er loopt heel wat 3x3-talent rond in ons land. De U18 Belgian Lions werden vorig jaar in China wereldkampioen en de U18 Belgian Cats kroonden zich in september in Hongarije tot Europees kampioen.

Leading lady van het Belgische vrouwenbasketbal Ann Wauters is alvast in de wolken met de FIBA Europe Cup in eigen land. “3x3 spelen is absoluut fun: de setting en muziek geven het een instant summer sfeer. Het is een schitterende discipline en een absolute verrijking voor onze sport. De FIBA Europe Cup organiseren in eigen land kan alleen nog maar een extra boost geven aan de verdere ontwikkeling en populariteit van 3x3. En medailles zijn zeker haalbaar, kijk maar naar onze bronzen medaille in 2014, of de gouden medailles van de U18 jongens op het WK en EK vorig jaar en die van de U18 girls op het EK dit jaar.”

Meer sportnieuws