President Sierra Leone bezoekt Antwerpse diamantsector

Print
Antwerpen -

In Antwerpen heeft de nieuwe president van Sierra Leone, Julius Maada Bio, maandag een bezoek gebracht aan de diamantsector. “Mijn land moet leren om zelf waarde toe te voegen aan onze diamanten, zodat ook de armste Sierra Leoners van de waarde van dit product kunnen profiteren.”

President Maada Bio is sinds april aan de macht in Sierra Leone. Net zoals zijn voorganger Ernest Bai Koroma in 2014, maakte hij maandag kennis met de belangrijkste diamantbedrijven in Antwerpen. Dit op uitnodiging van het Antwerp World Diamond Center (AWDC). Sierra Leone en Antwerpen houden er nauwe handelsrelaties op na: 52 procent van de totale diamantproductie van het land passeert in Antwerpen.

“We zijn hier om kennis op te doen over een industrie die veel Sierra Leoners niet kennen, maar van groot strategisch belang is voor ons land”, zegt president Maada Bio. “We willen de vele gaten die in ons land zijn gegraven op zoek naar diamanten, kunnen verantwoorden tegenover onze burgers.” Zelf volgde de president al een cursus om ruwe diamanten te kunnen evalueren en schatten. In 2017 volgden drie ambtenaren uit Sierra Leone een cursus ruwe diamant in Antwerpen.

Diamant moet een product worden waar alle Sierra Leoners van kunnen profiteren, meent Maada Bio. “Het AWDC is in een perfecte positie om ons te helpen onze relaties met diamantbedrijven op te bouwen. We moeten zo veel mogelijk waarde uit onze diamanten halen, om te kunnen investeren in ons volk.” De president sprak ook de ambitie uit om in Sierra Leone zelf diamanten te gaan slijpen en polijsten.

Volgens AWDC-CEO Ari Epstein is de Antwerpse diamantsector de beste plek voor Sierra Leone om die waarde te verkrijgen. “Wij geven de beste prijs voor hun ruwe diamanten.” Epstein wijst ook op “My Fair Diamond”, een diamantjuwelenproject dat volop inzet op ethische diamant uit Sierra Leone.