© Shutterstock

Ook mannen moeten rekening houden met hun biologische klok

Bij het krijgen van kinderen wordt vaak gewezen naar de leeftijd van de moeder, maar er komt meer en meer wetenschappelijk bewijs dat ook de leeftijd van de vader een rol speelt in de gezondheid van de baby. Uit een nieuwe studie blijkt dat de kinderen van oudere papa's meer risico lopen op een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en ademhalingsproblemen.

flb

Vrouwen krijgen steeds later kinderen, maar hetzelfde geldt voor mannen. Uit Amerikaanse gegevens blijkt dat tussen 1972 en 2016 de gemiddelde leeftijd waarop een man voor het eerst papa werd, steeg van 27,4 naar 31,2 jaar. Het aantal vaders boven de 40 klom naar 9 procent. In België is meer dan 1 op de 20 vaders ouder dan 45. Hoe ouder de vrouw is die mama wil worden, hoe meer risico's ermee gepaard gaan. Dat is algemeen geweten, maar hetzelfde blijkt nu ook voor mannen te gelden.

40 miljoen kindjes

Baby's die een oudere papa hebben, lopen meer risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en ademhalingsproblemen. Dat konden de wetenschappers besluiten nadat ze de gegevens van 40 miljoen kindjes hadden bijgehouden die werden geboren tussen 2006 en 2017. Daarbij werden de vaders in de studie opgedeeld in vijf leeftijdscategorieën.

In vergelijking met kinderen van mannen tussen 25 en 34, bleken die van mannen ouder dan 45 minder te wegen en was de kans op vroeggeboorte 14 procent hoger. Als de mannen ouder waren dan 55 dan scoorden de baby's slechter op de Apgar-test, een methode die de gezondheid van pasgeborenen meet. Die kinderen liepen ook 10 procent meer kans op ademhalingsproblemen en hadden 28 procent meer kans om op de afdeling neonatale intensieve zorgen terecht te komen.

"Tijd is niet onbeperkt"

"Het grootste risico van een ouder op leeftijd ligt waarschijnlijk meer bij de vrouwen dan bij de mannen, maar ik denk dat dit aantoont dat je de mannen niet moet vergeten", zegt coauteur Dr. Michael Eisenberg, directeur aan Stanford University Medical Center. "Mannen moeten niet denken dat hun tijd onbeperkt is."