Nu al de kerstversiering ophangen? "Zit liever rond het vuur met vrienden"

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Nu al de kerstversiering ophangen? "Zit liever rond het vuur met vrienden"

Print
"Kerstversiering vroeg ophangen maakt je gelukkiger": dit bericht duikt elk najaar weleens op in aanloop naar de feestperiode. Maar worden we er echt blijer van als we die boom nu al in de living installeren? Geluksexpert Leo Bormans vindt van niet. "In de tuin een vuurtje maken en vrienden uitnodigen, geeft meer voldoening dan je huis volhangen met lichtjes." Gelukseconoom Lieven Annemans zegt dat we zelfs ongelukkiger zijn in de kerstperiode.

Sinterklaas moet nog langskomen, maar voor sommigen is november dé maand om de warme kerstsfeer (lees: lichtjes en misschien al een boom) naar binnen te halen. Hoe sneller, hoe beter voor de geluksbeleving. Althans, zo blijkt uit verschillende artikels die elk jaar - ruim voor de feesten - opduiken om mensen die er vroeg aan willen beginnen een excuus te geven. Leo Bormans, auteur van 'Geluk. The World Book of Happiness', vindt niet dat een vroege kerstsfeer opvallend gelukkiger maakt. Ook gelukseconoom Lieven Annemans, verbonden aan de UGent, deelt die mening. Volgens die laatste zijn mensen net ongelukkiger tijdens de kerstperiode. "Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek in elf landen, waarbij aan 40.000 mensen werd  gevraagd hoe tevreden ze waren met hun leven. De scores lagen in de weken voor eind december lager", zegt hij.

Kerststress

De twee geluksspecialisten verwijzen daarvoor allebei naar de zogenaamde kerststress. "Alles moet perfect zijn, de kerstboom moet groter zijn dan die van de buren, ... Mensen laten zich opnaaien en achteraf zijn we altijd teleurgesteld. Net zoals elk jaar zijn de kroketten weer te hard gebakken of heeft die ene oom weer vuile moppen getapt", zegt Bormans. "We leven in een materialistische consumptiecultuur, zeker in die periode", vult Annemans aan. "Vaak zijn mensen dan jaloers op wat anderen hebben of voelen ze zich gefrustreerd omdat zij zich bepaalde zaken niet kunnen permitteren."

Religieus

Een tip van de experts? Laat de boom nog even voor wat hij is en investeer in de mensen rondom je. "Uit studies blijkt dat - hoe melig het voor sommigen ook klinkt - gastvrijheid, delen en iets doen voor anderen wel een positief effect hebben op het geluksgevoel. Dat blijkt ook uit de cijfers: religieuze mensen kennen geen daling van het geluksgevoel tijdens de kerstperiode. Voor hen is Kerstmis nog echt een tijd van vrede en warmte", zegt Annemans. 

Volgens Bormans zit geluk in menselijk contact. "Het mooiste wat je iemand kunt geven is je tijd, aandacht en nu en dan een schouderklopje. In de tuin een vuur aansteken en wat vrienden uitnodigen om er rond te gaan staan, zal je blijer maken dan je huis vol lichtjes hangen. Of ga eens helpen bij de daklozen, vluchtelingen of in het rusthuis. Doe iets leuk met je nichtje, in plaats van haar een zoveelste pakje te geven."

Licht in duisternis

Toch is het niet allemaal kommer en kwel en kan de kerstperiode voor sommigen ook gewoon een leuke periode zijn. "Feesten maakt ons blij, daarom werden ze ook bedacht. Kerstmis is bijzonder omdat het licht in de duisternis brengt. De aanloop creëert een soort verwachting. Kerstmis gaat ook gepaard met rituelen die ons een houvast en rust geven in onze chaotische wereld. De hele kerstperiode kan ons dus zeker blij maken als we elkaar opzoeken, ervaringen delen en ons niet laten opjagen door wat zogezegd van ons verwacht wordt", besluit Bormans. 

NIET TE MISSEN