WK TURNEN. Indrukwekkende Biles verovert veertiende wereldtitel, goud voor Nederland

Foto: AFP

WK TURNEN. Indrukwekkende Biles verovert veertiende wereldtitel, goud voor Nederland

Print

Simone Biles heeft zaterdag op het WK turnen in het Qatarese Doha haar veertiende gouden WK-medaille behaald. De 21-jarige Amerikaanse toonde zich de beste in de grondoefening.

LEES OOK. Nina Derwael grijpt net naast tweede WK-medaille

Met 14.933 punten haalde de kleine gymnaste (1m45) het voor haar landgenote Morgan Hurd (13.933 punten) en de Japanse Mai Murakami (13.866 punten).

Voor Biles was het al haar vierde wereldtitel aan de grond na goud in 2013, 2014 en 2015. Ze is in het onderdeel ook regerend olympisch kampioene.

De Amerikaanse verlaat Qatar met vier gouden medailles. Naast de grondoefening won ze ook de allroundcompetitie, was ze de beste aan de sprong en zegevierde ze met de VS in de teamcompetitie. Daarnaast haalde Biles zilver aan de brug met ongelijke leggers (achter Nina Derwael) en brons aan de balk.

Met twintig WK-medailles (14x goud, 3x zilver, 3x brons) evenaart Biles recordhoudster Svetlana Khorkina.

Zonderland verovert derde wereldtitel aan rekstok

Epke Zonderland heeft zich zaterdag op het WK turnen in het Qatarese Doha voor de derde keer in zijn carrière tot wereldkampioen aan de rekstok gekroond.

Met 15.100 punten haalde de 32-jarige Nederlander het voor de Japanner Kohei Uchimura. Die kreeg voor zijn oefening 14.800 punten. Het brons ging naar de Amerikaan Samuel Mikulak (14.533 punten).

Zonderland werd eerder wereldkampioen aan de rekstok in 2013 (in Antwerpen) en 2014. In 2012 pakte hij in Londen olympisch goud. De voorbije jaren kende de Nederlander heel wat blessureleed. Vorig jaar bekroonde hij zijn comeback met WK-zilver in Montreal.

Chinees verlengt titel aan de brug

De Chinese gymnast Zou Jingyuan volgt zichzelf op als wereldkampioen aan de brug. Hij haalde het zaterdag in het Qatarese Doha in de finale met een topscore van 16.433 punten voor de Oekraïense olympisch kampioen Oleg Verniaiev (15.591 punten).

Voor de 20-jarige Jingyuan was het na goud in de teamcompetitie zijn tweede wereldtitel in Doha.

Het brons was voor de Rus Artur Dalaloyan (15.366 punten). Die won eerder dit WK goud in de allroundcompetitie en aan de grond en zilver in de teamcompetitie en aan de sprong.

Noord-Koreaan pakt goud op de sprong

De Noord-Koreaanse gymnast Ri Se Gwang heeft zich zaterdag op het WK turnen in het Qatarese Doha tot wereldkampioen op de sprong gekroond.

De regerend olympisch kampioen kreeg voor zijn oefening 14,933 punten. Hij haalde het daarmee voor de Rus Artur Dalaloyan (14,833 punten), die eerder goud won in de allroundcompetitie en op de vloer. De Japanse titelverdediger Kenzo Shirai (14,675 punten) moest tevreden zijn met brons.

Voor de 33-jarige Ri Se Gwang is het zijn derde wereldtitel aan de sprong (na 2014 en 2015).

Meer sportnieuws