© AFP

Bradley Wiggins wil Lance Armstrong niet afvallen: “Ik heb een relatie met hem die ik niet kan ontkennen”

Lance Armstrong is nog steeds voor velen persona non grata. Dat heeft nu ook Sir Bradley Wiggins ondervonden nadat bekend raakte dat hij de Amerikaan nog steeds als één van zijn grote iconen ziet. Maar ondanks heel wat kritiek blijft Wiggins achter zijn keuze staan: “Ik heb een relatie met hem die ik niet kan ontkennen, of ik kan niet doen alsof die er niet is.”

vml

Bradley Wiggins was in 2012 de eerste Brit die de Tour de France won. In zijn nieuw boek “Icons” neemt de 38-jarige Wiggins Lance Armstrong op als één van de 21 sleutelfiguren in zijn leven. Die keuze werd hem niet overal in dank afgenomen, zeker niet in Engelstalige media: volgens The Times shockeerde Wiggins zo de wielerwereld en volgens de Daily Mail prijst hij zo onterecht de valsspelende Armstrong.

Bij een boekvoorstelling kreeg Wiggins dan ook vooral vragen over Armstrong. Maar de Brit blijft achter zijn keuze staan: “Ik heb een relatie met hem die ik niet kan ontkennen, of ik kan niet doen alsof het er niet is.”

“Ik ben het totaal niet eens met wat Lance deed, maar vanuit het oogpunt waarin ik dit boek schreef, kon ik hem er niet uit houden. Ik vraag niemand om het met me eens te zijn, maar je kunt de manier waarop iemand je beïnvloedde niet veranderen.”

“Het verhaal van Lance is al tot in het oneindige verteld, maar voor mij is één van de meest interessante aspecten van zijn leven zijn transformatie van klassiek renner naar ronderenner na zijn kanker. Los van wat er allemaal gebeurde, won hij sprints en tijdritten in het geel en bracht hij de toeschouwers terug naar de koers. Al die zaken zorgden ervoor dat hij ondanks heel wat tegenslag zeven Tours won. Eentje winnen is al moeilijk genoeg, dus om het zeven keer te doen... “

“De perfecte winnaar”

Wiggins omschrijft in het boek Armstrong als “de archetypische renner van de Tour de France”. Toen Henri Desgrange in 1903 de Tour de France oprichtte, had die volgens Wiggins de ‘perfecte winnaar’ voor ogen.

“Desgrange wilde een superatleet die niet alleen zijn tegenstanders zou verslaan, maar ook alles wat de natuur voor hem in petto had. Het was een extreme visie op fietsen - en een zeer Franse - maar het verklaart waarom de winnaars van de Tour de France de neiging hebben om masochistisch, obsessief en bij gelegenheid “borderline sociopathisch” te zijn.”

“Als Desgrange de perfecte winnaar zou omschrijven, denk ik dat Lance aan alles zou voldoen. Ook qua persoonlijkheid. Dus dat is hoe ik hem beschrijf, en ik denk niet dat ik niet op mijn plaats zit om dat te zeggen. Ik mag zeggen wat ik denk want ik heb geen agenda en zit niet meer in een team. Dus ik mag ook dingen zeggen die niet iedereen leuk vindt.”

Lance Armstrong won nadat hij hersteld was van kanker van 1999 tot 2005 zeven keer op een rij de Tour de France. In augustus 2012 werden echter al zijn titels afgenomen en hijzelf werd verbannen uit de sport door het Amerikaanse antidopingagentschap. Uiteindelijk biechtte Armstrong ook alles op tijdens een televisie-interview met Oprah Winfrey in januari 2013 maar op vergiffenis in Engelstalige media moet hij duidelijk nog niet rekenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen