‘Hele dossier Bende van Nijvel gemanipuleerd, maar niet door mijn team’

Freddy Troch (archiefbeeld) Foto: Photo News

‘Hele dossier Bende van Nijvel gemanipuleerd, maar niet door mijn team’

Print

Freddy Troch, de voormalige Dendermondse onderzoeksrechter die aan het hoofd stond van de Delta-cel die naar de Bende van Nijvel zocht, stelt zich vragen bij de uitzending van ‘Faroek’. Daarin zei het federaal parket dat de vondst door de Delta-cel van bewijsmateriaal in het kanaal in Ronquières een poging tot manipulatie van het onderzoek was.

‘Heel dat onderzoeksdossier is gemanipuleerd, van in het begin’, zegt Troch woensdagavond. ‘Ze mogen blij zijn dat ik die opdracht gegeven heb om in het kanaal te zoeken, want dankzij ons hebben ze een DNA-spoor ontdekt, waarmee ze verder kunnen werken.’

Op 6 november 1986 werden er in het kanaal in Ronquières zakken ontdekt met bewijsmateriaal dat de feiten van de Bende van Nijvel aan elkaar linkt. De vondst werd gedaan door de Delta-cel, nadat Waalse speurders bij een eerdere speuractie enkel een kolf van een wapen en een munitieverpakking hadden gevonden.

Er werden in 1986 onder meer een kogelwerend vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen en munitie aangetroffen. Een extra onderzoek van die bewijsstukken in 2009 toonde echter aan dat de gevonden voorwerpen, die nog in goede staat waren, pas kort voor de vondst in het water waren gegooid. Dat gaf de aanleiding om te spreken over manipulaties van het onderzoek.

Oude wijn, nieuwe zakken

‘Waar zit de manipulatie van de Delta-cel? We hebben uit het water gehaald wat erin zat’, zegt Freddy Troch, die in 1990 zijn dossier naar Charleroi zag verhuizen. ‘We horen al vijf jaar dat verhaal. Dat is oude wijn in nieuwe zakken. Het is echter heel simpel. In 1985, na de feiten van Aalst, zagen getuigen dat er zaken in de zwaaikom van Ronquières geworpen werden. Uit de pv’s kon ik afleiden dat daar eerder niet goed gezocht was. Na vier uur zoeken in november 1986 haalden wij de eerste zak boven, en op drie dagen haalden we alles boven wat er gedumpt was.’

Troch: ‘Wij hebben uit het water gehaald wat er toen in november 1986 inlag, zo simpel is het. Of alles er nu van in het begin inlag of pas later, dat is ons probleem niet. Wij hebben ons werk gedaan.’

Nieuwe tips

‘Heel dat Bende-dossier zit vol manipulaties of pogingen daartoe, en dat van in het begin. In 1990 is het dossier op een onwettige manier naar Charleroi vertrokken. Nu roept men getuigen op voor feiten van 35 jaar geleden? Veel succes! Welke correcte verklaringen van getuigen ga je nu nog krijgen?’, besluit Troch.

In een reactie benadrukt het federaal parket dat het de betrokkenheid van de vroegere cel Delta van onderzoeksrechter Troch echter in het midden laat. ‘We weten niet door wie er gemanipuleerd is, en we willen weten door wie. Als dat zou geweest zijn door Delta of iemand anders, daar hebben we geen antwoord op en daar spreken we ons niet over uit’, zegt Eric Van der Sypt, de woordvoerder van het federaal parket.

Na de uitzending van ‘Faroek’ kreeg de politie al een vijftigtal nieuwe tips binnen, meldt VTM Nieuws. Het federaal parket geeft nog geen details over de resultaten van het opsporingsbericht. ‘Het is nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen. We gaan daar niet veel over communiceren’, zegt Van De Sypt.

Nu in het nieuws