Agenten zeggen in geheime Facebookgroep geen boetes uit te schrijven van 1 tot 15 november

Themabeeld Foto: Tommy Maes

Agenten zeggen in geheime Facebookgroep geen boetes uit te schrijven van 1 tot 15 november

Print

Agenten uit heel het land zijn van plan om van 1 tot 15 november geen processen verbaal uit te schrijven voor verkeersovertredingen. De actie wordt georganiseerd door de geheime Facebookroep ‘Police Unifying Movement’.

De actie gaat niet uit van de vakbonden, maar dus wel van die Facebookgroep, die momenteel 21.965 leden telt. “We hebben dinsdag beslist deze actie te organiseren”, zegt Pascal Rombaux, politie-inspecteur en actief lid van de Facebookgroep aan persagentschap Belga. “Zo’n duizend politieagenten hebben al gezegd dat ze gaan meedoen.”

De deelnemende politieambtenaren zullen gedurende die twee weken geen boetes uitschrijven en ook geen onmiddellijke geldboetes innen. Bestuurders die wel betrapt worden op een overtreding, zullen uitleg krijgen over goed gedrag in het verkeer en over de verkeersregels.

No Money

De actie kreeg de naam ‘No Money’ en zal met een bijeenkomst op de Grote Markt van Brussel op 15 november om 11 uur eindigen. “Op 15 november, om de koning maar ook deze grote uitdaging voor de regering Michel te vieren.”

“Het idee achter deze actie is om de geldkas van de staat op deze manier te raken, anders willen ze niet luisteren naar ons”, zegt Rombaux nog. “We vragen om terug te keren naar ons statuut van in 2001.”

De Facebookgroep heeft intussen een lijst met eisen opgesteld en opgestuurd naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, en de parlementsleden. “Een aantal partijleiders hebben al laten weten dat ze ons willen ontmoeten, maar de minister reageert voorlopig niet.”

Schietpartij op agenten

De Facebookgroep werd opgericht midden oktober, naar aanleiding van de schietpartij in Wallonië waarbij twee agenten gewond raakten. De groep wil agenten in functie vertegenwoordigen en hun belangen verdedigen zonder daarvoor eerst langs de vakbonden te passeren, die volgens de oprichters van de groep verdeeld en inefficiënt zijn en zich bezighouden met niet-essentiële zaken.

Politievakbond NSVP bevestigt dat ze weet heeft van de actie, maar dat ze er als vakbond zelf niet in meegaat. “Er zijn ook goeie ideeën in die Facebookgroep, maar er staat ook veel onzin in. Het gaat alle richtingen uit”, zegt Thierry Belin, federale secretaris van de NSVP aan Belga. Politievakbond VSOA is volgens Vincent Houssin niet op de hoogte van de actie.

“Agenten moeten optreden”

Bij de federale politie is niemand op de hoogte van de actie van de boze agenten. “Het gaat om een groep die agenten zelf opgericht hebben en waar wij geen zicht op hebben”, zegt de woordvoerder. Die wil daarom verder niet reageren op de actie zelf. Maar de woordvoerder wijst er wel op dat de agenten in principe hun boekje te buiten gaan, want ze zijn verplicht om op te treden bij elke strafbaar feit.

Nu in het nieuws