Favoriete pot van heel wat koffieliefhebbers dreigt te verdwijnen

Foto: Shutterstock

Food

Favoriete pot van heel wat koffieliefhebbers dreigt te verdwijnen

Print
Het gaat niet goed met Bialetti, de Italiaanse producent van de Moka Express. Dat moet zowat de meest bekende koffiepot ter wereld zijn en eentje waar niet alleen Italiaanse fijnproevers bij zweren. Het bedrijf staat aan de rand van het faillissement, onder meer door de opkomst van de koffiemachines met capsules.

De Moka Express werd in 1933 gelanceerd door Alfonso Bialetti en groeide in geen tijd uit tot een iconische koffiepot - met daarop het bekende besnorde mannetje met de vinger in de lucht - en een Italiaanse deisgnklassieker. Wereldwijd zweren heel wat koffieliefhebbers bij hun ochtendritueel van de aluminium percolator op het vuur zetten en geduldig wachten tot het zwarte goud zich aankondigt met borrelend geluid.

"De percolator is perfect voor de romanticus die een traditioneel kopje espresso wil maken", beaamt ook Valentine Wanders, beste barista van België en eigenares van koffiebar Het Moment in Gent.

Sinds 1933 werden er dan ook 105 miljoen Moka's gemaakt, maar daar zou wel eens een einde aan kunnen komen. Bialetti heeft 68 miljoen euro schulden en dat als gevolg van de slabakkende Italiaanse economie en het succes van de koffiemachines met capsules. Vrijdag liet het bedrijf weten dat het "twijfels" heeft over het voortbestaan ervan. Ondertussen zijn er wel onderhandelingen opgestart voor een eventuele nieuwe kapitaalinjectie.

 

NIET TE MISSEN