Waarom thee beter smaakt in een kopje

Foto: Shutterstock

Food

Waarom thee beter smaakt in een kopje

Print
Thee smaakt wel degelijk beter in een kopje dan in een kartonnen bekertje. Alleen heeft dat niets met de smaak op zich te maken, maar wel met hoe je het drankje vanuit een psychologisch oogpunt benadert. Het zit allemaal in je hoofd dus, blijkt uit een onderzoek van het Britse tv-programma 'Food Unwrapped'.

Thee, koffie en andere warme dranken zouden beter tot hun recht komen in een kop in plaats van in een kartonnen bekertje. Het merendeel van de Britten geeft volgens 'Food Unwrapped' aan dat ze de smaak in het eerste geval stukken beter vinden dan in het tweede geval. Toch heeft dat volgens psycholoog Charles Spence van de Universiteit van Oxford niets te maken met de smaak op zich van wat je drinkt.

Nee, de zwaarheid van het kopje doet ons geloven dat het drankje dat er in zit van een betere kwaliteit is. Daarom worden drankjes in een kartonnen beker gezien als goedkoper en minder kwalitatief. Dat werd ook bewezen door een test die werd uitgevoerd in het programma. 

Sneller afkoelen

"Wat we in onze handen voelen, kan evenveel invloed hebben op wat er in het kopje zelf zit om te bepalen wat we smaken. Mensen slagen er niet in om de thee los van het recipiënt te zien. Het is bijna alsof onze hersenen het gewicht als een teken van kwaliteit beschouwen, net omdat dat vaak het geval is"; zegt Spence. 

Meer nog, dezelfde thee in een kop koelt sneller af dan die in een bekertje ontdekte natuurkundige Stephen Blundel, eveneens verbonden aan de Universiteit van Oxford. Reden te meer dus om die tweede versie de lekkerste te vinden, maar dat is dus buiten onze hersenen gerekend. 

NIET TE MISSEN