© Photo News

Alles voor een aanval op het werelduurrecord: Campenaerts twee maanden naar Namibië

De Antwerpenaar Victor Campenaerts trekt op 2 januari voor twee maanden op hoogtestage naar... Namibië. De derde van het WK tijdrijden zal in het Afrikaanse land zijn seizoen en allicht ook zijn werelduurrecordpoging voorbereiden. Als alles volgens plan verloopt, trekt hij midden maart naar Mexico om dan halfweg april te proberen Bradley Wiggins van de tabellen te fietsen.

LEES OOK. Wielerheld Victor Campenaerts kiest voor Mombasa: “‘Verdoeme, zo’n toffe kroeg en ook nog eens uw supporterscafé”

Campenaerts start het seizoen 2019 met Operatie Windhoek. Geen Ronde van Algarve of de Ruta Del Sol in februari, maar wel een hoogtestage van twee volle maanden Afrika. Tussen 2 januari en 2 maart zal hij zich in de buurt van de hoofdstad van Namibië voorbereiden op een hoogte van 1.800 meter. “Het is er warm, voldoende hoog om het nodige effect te hebben en de levensomstandigheden zijn er goed. Bovendien is er geen tijdsverschil met België, wat de reis en aanpassing draaglijk maakt.”

Campenaerts trekt zonder een soigneur of mecanicien naar Namibië. Hij wordt vergezeld door twee triatleten, onder wie Peter Denteneers, een topper op de olympische afstand. “Dat gezelschap zal nodig zijn, want het moet mentaal acceptabel blijven. Bovendien ligt onze uitvalsbasis op amper vijftien minuten rijden van de luchthaven.”

Mexico

De stage dient niet alleen om het wegseizoen voor te bereiden. Ze vormt ook de basis voor zijn poging om het werelduurrecord te verbeteren. Als alles volgens plan verloopt, zou Campenaerts begin maart zijn seizoen openen in Parijs-Nice of de Tirreno-Adriatico om nadien meteen naar Mexico te trekken. Na een maand aanpassen aan de hoogte van Aguascalientes (2.000 meter) zou hij midden april een poging doen om het werelduurrecord van Bradley Wiggins aan te scherpen.

Lotto-Soudal heeft zijn fiat gegeven, maar de piste op een hoogte van 2.000 meter is nog niet gereserveerd. “Het plan staat op punt, maar het is nog ver tot april. Ik zou graag een slot van vijf dagen hebben voor de poging. Zodra de luchtdruk ideaal is, zou ik van start gaan. Tijdens de poging van Wiggins was de luchtdruk niet goed. Waren de omstandigheden wel ideaal geweest, dan was het bijna onhaalbaar geweest om het nog te breken.”

Drie dagen na zijn bronzen medaille op het WK in Innsbuck legde Campenaerts in Zwitserland al een bevredigende test af. Hij reed toen een halfuur lang aan een gemiddelde snelheid van 54,8 km/u. Sneller dan de 54,526 km/u van werelduurrecordhouder Wiggins in 2015. Die deed zijn poging in Manchester, Campenaerts wil het op hoogte doen in Mexico. “De hoogte vermindert de luchtweerstand. Handig aan de hoogte van Mexico is dat je meteen competitieklaar bent als je nadien naar Europa terugkeert, want je hebt eigenlijk een hoogtestage achter de rug.”

Meer sportnieuws