Staking Aviapartner gaat zondag gewoon verder, directie schiet met scherp op vakbonden

Illustratiebeeld. Foto: BELGA

Staking Aviapartner gaat zondag gewoon verder, directie schiet met scherp op vakbonden

Print

Ook zondag gaat de staking van Aviapartner door. De vakbonden en directie kwamen zaterdag namelijk niet tot een akkoord. De reizigers op Brussels Airport in Zaventem reageren zaterdag steeds meer gelaten op de derde stakingsdag. “De cocktail van Aviapartner met Ryanair is dodelijk”, zegt een van hen die de ochtend doorbracht in de tot slaapzaal omgetoverde hal 2.

Na een marathononderhandeling van tien uur op Brussels Airport in Zaventem, onderbroken door een opschorting en een schorsing, hebben bonden en directie van de bagageafhandelaar elkaar niet gevonden. Even voor 21 uur werden de gesprekken stopgezet.

Het personeel gaat niet opnieuw aan de slag op zondagochtend, zoals de voorbije 24 uur in het vooruitzicht was gesteld. Het is nog niet bekend wanneer de onderhandelingen hervat worden.

Nacht doorgebracht

Voor de tweede nacht op rij ving Brussels Airport reizigers op die op de luchthaven gestrand raakten door de staking bij Aviapartner. Veertig personen brachten de nacht van vrijdag op zaterdag door op een veldbed in hal 2 en konden beschikken over broodjes en water. Het aantal geannuleerde vluchten is inmiddels opgelopen tot 130. In het totaal stonden er voor zaterdag 550 gepland. Vanwege de start van de herfstvakantie is het overigens erg druk op de luchthaven.

Hier en daar weerklinken frustraties. “De cocktail van Ryanair en Aviapartner is dodelijk”, klinkt het. Het gros van de reizigers reageert vrij gelaten. “Wij zijn niet boos. De mensen van Aviapartner hebben recht om te staken. Het is hun laatste wapen”, stelden enkele reizigers. “Wij voelen ons absoluut geen slachtoffers.”

Directie schiet met scherp op vakbonden

Volgens de directie van Aviapartner raken gestrande reizigers op Brussels Airport in Zaventem niet aan hun bagage “door een gebrek aan empathie van de vakbonden”. Dat meldt de directie zaterdag. Het probeert een oplossing te vinden voor gestrande, meestal buitenlandse reizigers die niet aan hun bagage kunnen.

“Enkele werkwillige medewerkers zijn bereid om de bagage uit de vliegtuigen te halen. Maar zij botsen op onwil van de vakbonden”, stelt de directie. “We hebben tevergeefs aan de vakbondsafgevaardigden voorgesteld om toe te laten de vliegtuigen af te laden en te laten vertrekken, zonder passagiers of nieuwe bagage aan boord.”

Belga heeft ter plaatse vastgesteld dat zich bij de twee toegangen voor het personeel van Aviapartner geen werkwilligen hebben aangediend.

Nu in het nieuws