Lange wachtrijen in volle vertrekhal luchthaven Zaventem: “Staking tot zaterdag” (oproep)

Print

Video: Belga

De staking van bagageafhandelaar Aviapartner heeft zichtbaar gevolgen in de vertrekhal van Brussels Airport. Het is koppen lopen en de reizigers staan aan te schuiven in lange wachtrijen in de zoektocht naar meer informatie. Er werden vanochtend al tientallen vluchten afgelast.

Het is vandaag erg druk in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Veel mensen staan te wachten aan de infoborden, klampen mensen van de luchthaven aan voor uitleg en hopen dat hun vlucht niet wordt afgelast. Aan de infobalie van Aviapartner staan lange wachtrijen.

Om het wachten wat draaglijker te maken werden al flesjes water uitgedeeld aan de wachtende reizigers. Sommigen zoeken een plek tegen de muur om te zitten of nog wat bij te slapen. Afgelopen nacht bracht een 300-tal passagiers de nacht door op de luchthaven omwille van de staking. Intussen is het aantal geannuleerde vluchten opgelopen tot 42.

Op Brussels Airport dreigt tot zaterdagmorgen 6 uur geen bagage meer te worden afgehandeld, zo meldt de meldde luchthavenuitbater bij de start van het overleg tussen de directie en de vakbonden van Aviapartner. “Dat is een beslissing van Aviapartner”, zegt Anke Fransen, woordvoerder van de luchthaven. “Wat de gevolgen daarvan zijn is nog niet duidelijk. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen zelf om te beslissen of ze hun vlucht bijvoorbeeld omleiden of annuleren.”

Aviapartner zelf reageert voorlopig niet. Bij de vakbonden luidt het echter dat voorbarig is om te stellen dat er tot 6 uur zaterdag geen vluchten meer zullen worden afgehandeld. “Dat zal afhangen van de resultaten van het overleg”, zo wordt daar meegedeeld.

TUI fly leidt vluchten af naar Charleroi, Luik en Rotterdam

Brussels Airport raadt de reizigers aan om via de website te controleren of hun vlucht afgehandeld wordt door Aviapartner. Indien de bagage ontbreekt bij aankomst kunnen de reizigers het best hun luchtvaartmaatschappij contacteren.

Luchtvaartmaatschappij TUI fly heeft de meeste vluchten die vrijdagochtend voorzien waren op Brussels Airport, afgeleid naar de luchthavens van Charleroi en Luik. Eén vlucht is afgeleid naar Rotterdam, meldt TUI-woordvoerster Sarah Saucin. Vier vluchten vertrekken wel in Zaventem.

De passagiers kregen gisteren een sms dat hun vlucht elders vertrekt. De luchtvaartmaatschappij voorziet daarvoor transferbussen. “Twee langeafstands- en twee korteafstandsvluchten die vanop Brussels Airport vertrekken, gaan onze medewerkers zelf laden. We hadden er normaal elf vluchten deze ochtend. De zeven andere werden omgeleid naar Charleroi, Luik en één naar Rotterdam.”

TUI Fly voert vrijdagochtend ook vluchten uit op Antwerpen en Oostende.

Mist u door de staking uw vlucht of vertrekt u zonder bagage op reis? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet uw naam, telefoonnummer en woonplaats niet te vermelden.

“Niet correcte betaling van premie is directe aanleiding voor nieuwe staking”

Het ongenoegen bij het personeel van Aviapartner over de manier waarop de betaling van een beloofd premie werd afgehandeld, vormde de directe aanleiding voor de spontane staking. Dat wordt vrijdag meegedeeld door de socialistische transportbond BTB, die ook herhaalt dat het ongenoegen bij het personeel al langer sluimerde.

De vakbonden klagen over een “waslijst aan pijnpunten”, waaronder een te hoge werkdruk, onveiligheid, verouderd materiaal en een gebrek aan sociaal overleg. De druppel die de emmer deed overlopen, was een conflict over een “niet correcte betaling” van een premie, zo verduidelijkt BTB. Volgens de vakbond werd de premie laattijdig en onvolledig uitbetaald, wat de “directe aanleiding” vormde voor de beslissing om het werk opnieuw neer te leggen.

“Sinds de staking in januari 2018 werd op geen enkel niveau vooruitgang geboekt. Toen zaten we aan de onderhandelingstafel met acht punten”, zegt vakbondsvrouw Sandra Langenus. “Tijdens de onderhandelingen werd overgekomen dat een premie van 250 euro zou worden uitbetaald voor eind september. Deze premie werd pas midden deze week gestort, maar de directie hanteerde een niet-afgesproken systeem van pro-rata berekening waardoor quasi niemand het volledige bedrag heeft ontvangen. Men heeft geprobeerd enkele duizenden euro’s te besparen om er nu honderdduizenden te verliezen aan een staking.”

Nu in het nieuws