Spontane staking bij bagageafhandelaar Aviapartner op Brussels Airport

Foto: BELGA

Spontane staking bij bagageafhandelaar Aviapartner op Brussels Airport

Print
Brussel -

Op Brussels Airport is donderdagavond een spontane staking uitgebroken bij Aviapartner. Dat bevestigt een woordvoerster van de luchthaven. De socialistische transportbond BTB hekelt een “compleet gebrek aan sociaal overleg” bij de bagageafhandelaar. Aviapartner handelt onder meer de toestellen van Ryanair en TUI fly af.

“De staking is rond 17.30 uur uitgebroken. Op dit moment wordt er bij Aviapartner geen bagage in- of uitgeladen”, zegt de woordvoerster van luchthaven van Zaventem. “In totaal zijn 28 vertrekkende vluchten getroffen, terwijl er nog 43 aankomende vluchten waarschijnlijk hinder zullen ondervinden. De achterblijvende bagage wordt nu geklasseerd en vanaf morgen naar de bestemmingen van de reizigers of naar hen thuis gestuurd.”

Volgens Sandra Langenus van BTB is de staking het gevolg van een “compleet gebrek aan sociaal overleg” waardoor de “emmer nu is overgelopen”. “Sinds onze staking van januari, waarna we een verzoeningsperiode zijn gestart, hebben we zes vergaderingen gehad met een bemiddelaar, maar daar was zes keer iemand anders van het management vertegenwoordigd. Ondertussen is er nog steeds geen oplossing voor onze grieven.” Het gaat om in totaal 30 punten, waaronder de te hoge werkdruk.

De staking van het personeel wordt gedekt door alle vakbonden, luidt het. Er liep nog een stakingsaanzegging sinds januari.

Of de acties de komende dagen zullen worden voortgezet, is nu nog niet duidelijk. “Het zal ervan afhangen of de directie met oplossingen komt”, zegt Langenus. “Maar ik vrees dat het wel eens heel lang zou kunnen duren.”

Met de herfstvakantie voor de deur, komt de staking voor sommige reizigers wel heel ongelegen. “Dat is zeer vervelend”, erkent Langenus. “Maar onze problemen zijn al sinds januari gekend. Wij hebben heel veel moeite gedaan, maar de directie heeft de problemen alleen maar laten toenemen in plaats van ze op te lossen.”

Nu in het nieuws