Belgische werknemers Ryanair vallen binnenkort eindelijk onder Belgisch arbeidsrecht

Foto: BELGAIMAGE

Belgische werknemers Ryanair vallen binnenkort eindelijk onder Belgisch arbeidsrecht

Print

Ryanair past ten laatste vanaf 31 januari de Belgische arbeidswetgeving toe op zijn personeel in ons land. Daartoe hebben de vakbondsdelegatie en de directie van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij donderdag een cao ondertekend bij hun eerste vergadering. Dat meldt Hans Elsen, secretaris bij de christelijke bediendebond LBC.

“Het is een vrij historisch akkoord. Het is voor het eerst dat Ryanair daarover in België een juridisch sluitend document ondertekent”, zegt Elsen. “Nu kunnen we beginnen aan de onderhandelingen over de werkomstandigheden van het personeel.”

Concreet beslisten beide partijen om een overgangsperiode in te stellen tot 31 januari om het Belgisch recht toe te passen op het personeel. “Zo geven we Ryanair de tijd om de administratieve zaken te regelen”, zegt Elsen. “Ondertussen gaan we minstens vier keer vergaderen over de werkomstandigheden bij de twee grootste onderaannemers, Crewlink en Workforce. Maar dit akkoord was nodig voor we aan de onderhandelingen konden starten.” Binnen “enkele weken” wordt het overleg voortgezet.

Tot slot benadrukt Elsen dat de deal die nu met Ryanair is gesloten, niets verandert aan de bij de rechtbank lopende zaken. Die werden door individuele werknemers opgestart.

Nu in het nieuws