Wat met de Belgen in Tour de France 2019? Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet zien kansen om te scoren

Print

Tiesj Benoot kijkt uit naar de Tour van 2019. De renner vertegenwoordigde Lotto Soudal donderdag tijdens de Tourpresentatie in Parijs. “De derde week wordt superzwaar”, beseft hij. “Maar zelf vind ik het wel interessant dat er heel wat etappes door het middengebergte gaan. Dat verhoogt de kansen van mijn type renner.” Greg Van Avermaet droeg in de voorbije Tour acht dagen de gele trui maar verwacht dat het volgend jaar moeilijk wordt.

LEES OOK. Dit is de Tour de France 2019: starten in Brussel, daarna zijn de klimmers aan zet in loodzware editie

Benoot moest opgeven in de vierde etappe van de Tour de France na een massale valpartij. Hij reed de wedstrijd nog uit, maar kon daags nadien niet meer starten. “In deze Tour zijn er meer etappes door het middengebergte en minder cols van buiten categorie. Dat maakt het voor mij wel interessant, vooral de etappes in de Vogezen en het Centraal Massief openen zeker perspectieven. Ik ben vooral blij dat er in de eerste week al een paar ritten zijn die me moeten liggen, dat zorgt voor minder stress.”

“Verrast door veel lange ritten”

“Ik ben ook verrast dat er veel lange ritten in het parcours zijn opgenomen”, ging hij verder. “De trend van de kortere etappes is precies teruggedraaid.” Al zijn er wel drie etappes van 117 km (naar de Tourmalet), van 123 km naar Tignes en 131 km naar Val Thorens. “Ja, misschien wel, maar 130 kilometer in de bergen is al niet meer zo kort. Dat is al gauw 4,5 uur op de fiets. Dat noem ik geen korte etappe. Ik denk dat het een zware Tour zal worden voor de klassementsrenners. Vooral de laatste dagen zijn zeer lastig, een beslissing kan pas laat vallen. Als je een zware Tour hebt, is de koers misschien meer gesloten, maar geeft dat misschien meer kansen aan aanvallers zoals ik.”

“Het zal een gekkenhuis worden”

De Tour start in België. “Dat zal speciaal zijn, zo dicht bij huis”, eindigt hij. “Düsseldorf was ook al niet ver, maar dit wordt nu toch nog anders. Toen stond in de etappe naar Luik al enorm veel publiek langs het parcours, in België zullen ze met nog meer opdagen. Het zal een gekkenhuis worden.”

“Zelf had ik graag een rit gezien waar meer belang werd gehecht aan de Vlaamse Ardennen. Nu passeren we even op de Muur & co. in de openingsrit, maar het zal gewoon een sprint worden. Nu goed, er zijn genoeg andere kansen in deze Tour.”

Wat met de Belgen in Tour de France 2019? Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet zien kansen om te scoren
Foto: Photo News

Greg Van Avermaet: “De Tourgekte zal nooit groter zijn”

Greg Van Avermaet droeg in de voorbije Tour acht dagen de gele trui. De kopman van BMC maakte ook in Parijs zijn opwachting tijdens de presentatie.

“Ik moet nog alle etappes in detail bekijken”, stak Van Avermaet van wal, “maar ik denk dat het een mooie Tour wordt, met ook kansen voor mij. Ik kijk er alleszins naar uit om in België te starten. Het is een unieke kans, niet elke renner maakt dat mee in zijn carrière. Ik was er in 2012 niet bij met de Tourstart in Luik. Nu ben ik wel van de partij in Brussel, op amper 30 kilometer van mijn deur. Het was al fijn als we door België fietsten de voorbije jaren, maar de Tourgekte zal nooit groter zijn dan met een echte Tourstart.”

“Ik wil me zeker eens tonen in die openingsrit. De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg liggen te vroeg in de koers, maar dat neemt niet weg dat je je er wel kan tonen. Het is ook mooi dat een hommage wordt gebracht aan Eddy, de grootste renner aller tijden. Het wordt speciaal. Hoe ik hulde kan brengen aan hem? Wel, net door in de aanval te gaan op die Bosberg of Muur.”

“Geel zal moeilijk zijn”

“Ik ben zeer gemotiveerd, zoals altijd, ook al in die ploegentijdrit. Met BMC brachten we die vaak op ons palmares, met mijn nieuwe team zal dat wellicht niet het geval zijn, maar ik ben wel gemotiveerd om het goed te doen met de ploeg. Je kan daar veel tijd pakken of verliezen, al denk ik wel dat het geel moeilijk zal zijn (hij greep die dit jaar na de ploegentijdrit, nvdr.). Misschien, maar het wordt niet evident, we zullen de schade moeten beperken in de ploegentijdrit. Daarna wordt het rekenwerk. In de rit naar La Planche des Belles Filles lijkt die kans op geel me voorbij. Daags na de ploegentijdrit wacht een eerste echte kans voor mij op ritwinst met de rit naar Epernay, een finish die me wel moet liggen, maar er zijn dan misschien nog andere etappes waar ik het via een ontsnapping kan proberen.”

“Er liggen veel ritten door het middengebergte”, zag de olympisch kampioen. “Dat zal lastig zijn, maar als ik de goede conditie te pakken heb, moet ik daar niet voor vrezen. Daar ben ik wel blij om, omdat er in die ritten ook kansen voor mij liggen. Cols van buitencategorie en dergelijke meer zijn te hoog gegrepen, maar in zo’n rit door het middengebergte ben ik niet kansloos. Dat rijd ik liever dan vlakke sprints.”

LEES OOK. Geraint Thomas en Chris Froome zien parcours van de Tour wel zitten, maar weten nog niet of ze zullen starten

Meer sportnieuws