COLUMN. Ben Roelants: "Tom Wie?!"

Foto: Marc Helsen

Vakantie

COLUMN. Ben Roelants: "Tom Wie?!"

Print
Ben Roelants reist voor de zender Evenaar de wereld rond. Elke twee weken biedt hij ons hier een blik in zijn hoofd.

“Dat bij zich potverdikke goed moet geamuseerd hebben.”. De gedachte viel me zo plots te binnen terwijl ik hier wacht op mijn Eurostar naar Londen. Onlangs stapte Marc Helsen bij ons de Evenaar-studio binnen. Onze trouwe lezers zullen zijn naam ongetwijfeld al hebben zien opduiken. Marc is dé reisjournalist van deze fijne krant. Of nee, die beschrijving doet hem te weinig eer aan. Marc is dé reisjournalist van Vlaanderen, maar zijn naam echoot tot ver buiten onze landsgrenzen. Hij trok 14 maanden op wereldreis, reisde 7 maanden in de voetsporen van Marco Polo naar Peking, tjokte terug op een oude Royal Enfield langs de Himalaya. Hij trok naar twaalf vergeten oorlogsgebieden, van Ingoesjetië over Oost-Congo tot in Afghanistan. Hij besloot met het openbaar vervoer dwars door Afrika, van Egypte tot Zuid-Afrika te reizen. Hij ging aan boord van de meest dodelijke cruise ter wereld: twee weken lang op een gammel schip laveren tussen bloeddorstige krokodillen op de Congostroom. Een bevalling op een truck in de Andes of bijna verzuipen onder het ijs in Alaska? Bel Marc even, hij is wel te vinden voor een avontuurtje. Tom Waes? Tom Wie?! De echte avonturier van België praat met een sappig Kempisch accent en komt uit Herentals.

Ikzelf kwam hem op het spoor naar aanleiding van zijn boek ‘100 ultieme reiservaringen voor de avontuurlijke wereldreiziger.’, een boek dat zowat zijn pièce de résistance genoemd wordt. Het boek is briljant opgevat en een must read voor zowat elke reiziger: je leest er niet alleen het persoonlijke relaas van Helsen zelf, maar krijgt tegelijk handige tips over de politieke situatie in een land. Is het veilig? Moet ik mijn malariapillen nemen? Of is een muggennet voldoende? Waar vraag ik dat visum best aan?

“Ik had beetje file op de E19, sorry dat ik te laat ben.”, Marc stapte onverdroten onze studio binnen. Aangezien hij doorgaans maar 2 weken per jaar in het land vertoeft, tot ongenoegen (of jolijt) van zijn vrouw, was ik al blij dat hij voor ons programma En Route een moment kon vrijmaken. We keuvelden wat, over die keer toen hij met een hondenslee ‘s winters langs de oevers van de ijzige Yukon River in Alaska gleed. En over onze gemeenschappelijke liefde voor de mensen uit Nepal en het Himalaya-gebergte. Op zijn favoriete bestemmingen mag het kwik dan meestal onder nul duiken, Marc is een mens van vlees en bloed die de warmte uitstraalt. Of ik een leven als hem zou kunnen leiden? Ik denk dat ik mijn gezin te veel zou missen, maar zijn reisrelaas lezen in één van zijn boeken, doet je bloed stromen vanuit je luie zetel.

“Zou hij zich ook soms geërgerd hebben?”. Die gedachte viel me zo plots te binnen, toen bleek dat mijn trein naar Londen vertraging had. “Ach, ja.”, relativeerde ik, “in Tsjaad zijn ze al verbaasd dat er een trein kòmt. Dat zal Marc wel kunnen beamen.

Hij vertelde me nog dat hij afzwaaide van de krant en met pensioen ging. Waar naartoe? Naar Canada deze keer. Het ga je goed, Marc. En stuur me een kaartje!

 

Bekijk Evenaar via Telenet Kanaal 51, Proximus 217, TV Vlaanderen 13. Win één van de exemplaren van “100 ultieme reiservaringen voor de avontuurlijke wereldreiziger” op onze website: evenaar.tv


 

NIET TE MISSEN