Tommorrowland

Drugsdealers op Tomorrowland veroordeeld, maar komen er relatief goed vanaf

Print
Boom -

De rechtbank in Antwerpen heeft celstraffen tot twee jaar met een gedeeltelijk uitstel uitgesproken voor drugsdealers die werden betrapt op Tomorrowland. Ze komen er relatief goed vanaf, want er hingen hen effectieve celstraffen tot drie jaar boven het hoofd.

Tijdens de twee festivalweekends van Tomorrowland werden 61 dealers gedagvaard om te verschijnen op een van de drie themazittingen. Woensdag werden de eerste vonnissen uitgesproken.

De Nederlander Christian B. (25) werd veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft effectief. Hij was op 22 juli met 84 xtc-pillen op zak tegen de lamp gelopen. Hij bekende dat hij gedeald had, maar beweerde dat “verantwoord” te hebben gedaan. Hij had de pillen namelijk eerst laten testen om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke stoffen in zaten en had zijn klanten ook advies gegeven.

Zijn landgenoot Nils Z. (22) kreeg twintig maanden cel, waarvan de helft effectief. Hij had zich op 23 juli spontaan aangeboden bij de security op camping DreamVille. Hij vertelde dat hij drugs dealde en toonde zijn koopwaar die uitgespreid lag op een deken voor zijn tent. Hij was zodanig onder invloed dat hij dacht dat de security hem via microfoons in zijn tent had opgeroepen.

Woensdag vond meteen ook de tweede themazitting plaats, met deze keer 26 beklaagden. De meest opmerkelijke was een 34-jarige advocaat uit Canada, die speciaal was overgevlogen om zijn proces bij te wonen. De politie had op 20 juli gezien hoe hij een xtc-pil aan een festivalbezoeker overhandigde in ruil voor 50 euro. Hij bleek 3,4 gram coke en nog een xtc-pil op zak te hebben. De procureur vorderde achttien maanden cel en 12.000 euro boete.

De advocaat gaf het bezit van de drugs toe, maar ontkende de verkoop. “Hij was er zich niet van bewust dat het geld dat hij aannam voor drugs was. Hij maakte deel uit van een groep en er werd voortdurend geld doorgegeven voor traktaties”, pleitte meester Issabel De Fré.

Vonnis op 28 november.