Ex-presentator Frank Masmeijer voor rechtbank in Amsterdam: wordt hij uitgeleverd aan België?

Frank Masmeijer wordt donderdag voorgeleid in de rechtbank in Amsterdam. Dan kan hij aangeven of hij mee wil werken aan zijn uitlevering aan België. Ook beslist de Nederlandse officier van justitie of hij in de cel moet blijven.

De voormalig Nederlandse televisiepresentator stond internationaal gesignaleerd na zijn veroordeling vorig jaar in België wegens drugssmokkel. Dinsdag werd hij in een hotel in Breda gearresteerd.

Als Masmeijer besluit mee te werken aan zijn uitlevering, kan dat binnen tien werkdagen gebeuren. Als hij niet naar België wil, moet een speciale rechter zich over de kwestie buigen. Dat kan zestig tot negentig dagen duren. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft aan De Telegraaf laten weten dat ze het Belgische arrestatiebevel gaan aanvechten.

De rechtbank in Antwerpen veroordeelde Masmeijer vorig jaar tot acht jaar celstraf plus een boete van 48.000 euro voor zijn rol bij de smokkel van 467 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. De 57-jarige ex-presentator was op vrije voeten en niet bij de uitspraak aanwezig toen de rechtbank bepaalde dat hij terug moest naar de gevangenis. Sindsdien was de Belgische politie naar hem op zoek.

Masmeijer ging tegen zijn veroordeling in hoger beroep. De behandeling van het hoger beroep in de drugszaak met hem als een van de belangrijkste verdachten staat gepland vanaf 16 november bij het hof in Antwerpen. De aanklager zal op die dag zijn eisen formuleren. De pleidooien van de verdediging staan gepland op 29 en 30 november en 6 december.

Nu in het nieuws