© BELGA

Coalitiegesprekken met CD&V springen af in Mechelen, stadslijst bestuurt alleen

De coalitiegesprekken tussen Vld-Groen-m+ en CD&V in Mechelen zijn vandaag afgesprongen. De komende zes jaar gaat de stadslijst alleen besturen. Dat is vanavond bevestigd aan onze redactie.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Stadslijst zet CD&V aan de kant: breekpunt in coalitiegesprekken is plek van auto in de stad

De stadslijst, die op 14 oktober een absolute meerderheid behaalde met 25 van de 43 zetels, heeft beslist om zonder coalitiepartner verder te gaan. “We zijn verbaasd. We hadden gehoopt om het positieve beleid voort te zetten, een beleid met een draagvlak”, zegt schepen Stefaan Deleus (CD&V). Samen met lijsttrekker Wim Soons en afdelingsvoorzitter Thomas Sterckx was hij van nabij betrokken bij de onderhandelingen.

Afgelopen zaterdag zaten beide partners voor het eerst rond de tafel. Onder meer over mobiliteit. “We hebben een aantal positieve gesprekken gevoerd en op heel wat vlakken sloten onze programma goed bij elkaar aan. Op andere vlakken zijn we erg geschrokken van zaken die de stadslijst op tafel legde en vooral hoe ze deze aan de Mechelaar wil opdringen. Tot onze verbazing wil de stadslijst een sterk anti-wagenbeleid voeren met onder andere het betalend maken van de bewonerskaart en het uitbreiden van het betalend parkeren naar de wijken”, legt Soons uit.

Somers reageert: "Geen anti-autobeleid"

Burgemeester Somers (Vld-Groen-m+) bevestigt dat de stadslijst alleen verder gaat. “Wij hebben hier hard over nagedacht. Wij hebben van de kiezer een duidelijk mandaat gekregen en we gaan onze verantwoordelijkheid opnemen”, zegt hij. Bij het uitstippelen van de koers wil de stadslijst zowel de oppositie als belangengroepen in de stad nauwer betrekken.

“In tegenstelling tot de analyse die CD&V maakt, gaan we zeker niet voor een anti-autobeleid. Zoals de Mechelaars van ons gewoon zijn, gaan we voor een evenwichtig beleid. We gaan ons programma uitvoeren: onze 364 punten zijn bekend”, stelt de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER