© rr

Vlaanderen stelt de uitrol van de digitale meter met een half jaar uit

Vlaanderen stelt de uitrol van de digitale meter met een half jaar uit, tot 1 juli 2019. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein weten. Het bedrijf dat de aanbesteding binnenhaalde, kan niet op tijd leveren.

“We stellen de plaatsing noodgedwongen een half jaar uit. De aanbesteding is nochtans ruim op tijd gebeurd. Maar meters die er niet zijn kunnen nu eenmaal niet geplaatst worden”, zegt Bart Tommelein. “Ik ga ervan uit dat Fluvius de nodige stappen zal zetten om een schadevergoeding te eisen voor de laattijdige levering. En ik verwacht van de netbeheerder dat de uitrol van de digitale meters vanaf 1 juli vlot en vlekkeloos verloopt.”

Er is ook onduidelijkheid ontstaan over de gevolgen van de digitale meter voor bezitters van zonnepanelen. Die kunnen nu genieten van een terugdraaiende teller, maar het stond niet vast dat de nieuwe technologie hen hetzelfde voordeel kon geven.

Tommelein beslist nu om de plaatsing van de digitale meter bij mensen met zonnepanelen on hold te zetten zolang er geen duidelijkheid is over de impact van het wegvallen van de terugdraaiende teller. Gebruikers met zonnepanelen waren totnogtoe een van de prioritaire doelgroepen voor een digitale meter, naast nieuwe huizen, huizen met een ingrijpende energetische renovatie en gebruikers met een budgetmeter.