‘Operatie Propere Handen’: onderzoeksrechter Raskin weigert stap opzij te zetten

‘Operatie Propere Handen’: onderzoeksrechter Raskin weigert stap opzij te zetten

Print

De Tongerse onderzoeksrechter Joris Raskin heeft beslist zich niet terug te trekken uit het dossier over voetbalfraude. Het parket van Limburg maakte dat dinsdag bekend. Nu verhuist het wrakingsverzoek, dat door advocaat Hans Rieder van scheidsrechter Bart Vertenten is ingediend, naar het hof van beroep in Antwerpen. Dat moet binnen de acht werkdagen een oordeel vellen. Tegen de uitspraak van het Antwerpse hof is nog cassatieberoep mogelijk.

Een vervangend onderzoeksrechter kan, indien nodig, onderzoekshandelingen stellen. Zo gebeurde de voorleiding van Lokeren-trainer Peter Maes ook al bij een andere onderzoeksrechter dan Joris Raskin. “De wrakingsprocedure staat los van het lopende gerechtelijke onderzoek. De onderzoeksrechter, die voorwerp uitmaakt van het wrakingsverzoek, kan zich laten vervangen. De onderzoeksrechter die tijdelijk het dossier verder opvolgt kan dan alle nodige handelingen stellen, “ vertelt de Limburgse persmagistraat Jeroen Swijsen dinsdag.

Advocaat Hans Rieder uitte vorige dinsdag na de raadkamerzitting al zijn ongenoegen over het feit dat de onderzoeksrechter ook zetelde in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Gentse procedurepleiter verweet de onderzoeksrechter vorige week al belangenvermenging. “Hoe kan iemand die verbonden is aan de voetbalbond beslissen over de aanhouding van mijn cliënt, die er als bediende een contract heeft lopen? “, vroeg de raadsman zich af.

Intussen wordt het onderzoek wel voortgezet. In het onderzoek van het federale parket zitten negen verdachten al twee weken in hechtenis. Dat zijn voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic en diens vriendin Marija Bogojevska, topscheidsrechter Bart Vertenten, ex-advocaat Laurent Denis, twee bestuursleden van KV Mechelen en makelaars Dragan Siljanoski en Karim Mejjati. De voorlopige tenlasteleggingen zijn onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, witwaspraktijken, corruptie en matchfixing.

MEER VOETBALNIEUWS