© Dirk Vertommen, pvw

Stadslijst en CD&V onderhandelen hele week over coalitie

De stadslijst Vld-Groen-m+ en CD&V zitten deze week verscheidene keren samen om te onderhandelen over de vorming van een nieuwe coalitie in Mechelen. Over de inhoud zijn ze erg zwijgzaam.

Sven Van Haezendonck

Ruim een week geleden haalde de stadslijst met 25 zetels op de 43 een absolute meerderheid binnen in de Dijlestad. Burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+) maakte meteen duidelijk dat er toch een coalitie zou komen, liefst met CD&V, dat nog drie zetels heeft. Afgelopen weekend zaten beide fracties een eerste keer gedurende een paar uur samen. “De situatie maakt dat we voluit voor de inhoud kunnen gaan. Zo willen wij van Mechelen een modelstad voor de fiets maken”, zegt gemeenteraadslid Kristof Calvo (Vld-Groen-m+).

CD&V-lijstduwer Wim Soons ziet zeker mogelijkheden. “Als we voldoende garanties krijgen dat we onze stempel kunnen drukken op het beleid. Ondanks de absolute meerderheid van de stadslijst willen we wegen”, stelt hij.

De onderhandelaars treffen elkaar deze week meermaals. “Het is de bedoeling dat wij onze programma’s naast elkaar leggen en zien waar wij elkaar kunnen vinden”, geeft Soons aan. Een echte deadline stellen de politici zich niet. Al verwachten de christendemocraten dat ze uiterlijk begin november de knoop kunnen doorhakken. Voor CD&V zijn naast Wim Soons schepen Stefaan ­Deleus en voorzitter Thomas Sterckx de onderhandelaars. Bij de stadslijst staan schepen Greet Geypen en Groen-voorzitter ­Patrick Princen burgemeester ­Somers en Calvo bij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018