Verkiezingen 2018 Antwerpen

Van Besien (Groen): “Schrappen van hoofddoekenverbod is een breekpunt”

Foto: BELGA

Van Besien (Groen): “Schrappen van hoofddoekenverbod is een breekpunt”

Print
Antwerpen -

Het schrappen van het hoofddoekenverbod achter het loket in Antwerpen is voor Groen een breekpunt. Dat heeft Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien dinsdag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

De groenen in Brussel hebben geen breekpunt gemaakt van het hoofddoekenverbod voor loketpersoneel. Dat staat in schril contrast met de houding van Groen in Antwerpen. Daar willen de groenen af van het hoofddoekverbod. Dat bevestigde Groen-kopman Wouter Van Besien nog eens in De Ochtend op Radio 1.

Hij wil zich niet uitspreken over de beslissing van zijn Brusselse collega’s, maar als Groen mee in het Antwerpse bestuur stapt, moet de afschaffing van het hoofddoekverbod in het bestuursakkoord staan. “Dat is een breekpunt”, aldus Van Besien in De Ochtend.

LEES OOK: “Stukje theater in gemeenteraad” ontploft in gezicht van Groen

Van Besien kwam ook terug op de Groen-resoluties over betaalbaar wonen en een autoluwe binnenstad die maandag zijn weggestemd in de Antwerpse gemeenteraad. Daarmee wilde Groen de geloofwaardigheid van de verzoeningspoging van N-VA-burgemeester testen. Van Besien betreurt dat de resoluties werden weggestemd en dat hij het verwijt kreeg politieke spelletjes te spelen. Hij spreekt van “een gemiste kans”.

De demarche van Groen lijkt de kloof tussen N-VA en Groen alvast niet verkleind te hebben. Toch gaat Groen vrijdag opnieuw voor een gesprek langs bij burgemeester en formateur Bart De Wever. Van Besien herhaalt dat er “wantrouwen” is, dat beide partijen inhoudelijk ver van elkaar staan en dat er ook qua “bestuursstijl veel zal moeten veranderen.”

“Wij willen een burgemeester zoals Bart Somers in Mechelen die inclusief denkt en mensen verbindt en die ook iedereen die in zijn stad woont, respecteert”, aldus Van Besien.