Verkiezingen 2018 - Antwerpen

De Backer na nieuwe onderhandelingsronde met Bart De Wever: “Het was een constructief gesprek”

Print

Video: ATV

Antwerpen -

Informateur Bart De Wever is vanmiddag van start gegaan met een tweede gespreksronde met alle partijen die in Antwerpen nog in aanmerking komen voor bestuursdeelname. Een delegatie van Open Vld, met lijsttrekker Philippe De Backer, werd vandaag geïnviteerd bij Bart De Wever voor een terugkoppelingsgesprek. “Het was een zeer constructief gesprek”, zei De Backer na het gesprek.

Bart De Wever had vorige week, de week na de gemeenteraadsverkiezingen, gesprekken met vertegenwoordigers van alle partijen met verkozenen in de gemeenteraad. Vlaams Belang en PVDA kregen geen nieuwe uitnodiging. Groen, Open Vld, sp.a en CD&V kregen te horen dat ze zich mochten klaarhouden voor een nieuw gesprek op het kantoor van Bart De Wever.

Net als bij de vorige gespreksronde nodigt De Wever weer eerst de partij uit met het kleinste stemmenaantal, om te eindigen met de grootste partij na N-VA, Groen.

Open Vld met Philippe De Backer was maandagmiddag dus eerst aan de beurt. Philippe De Backer werd vergezeld door onderwijsschepen Claude Marinower, partijmedewerker Dries Holvoet en Joost Germis, voorzitter van Open Vld Antwerpen.

“Goed gesprek over mobiliteit en lokale economie”

De Backer bleef na het bezoek op de vlakte over de inhoud van het gesprek. “Het was een zeer constructief gesprek waarbij we de verkiezingsprogramma’s naast elkaar hebben gelegd en besproken. We hadden het over onder meer mobiliteit en lokale economie. Twee belangrijke thema’s voor ons. Het ging vooral over ons programma, maar bekeken natuurlijk ook de voorstellen van de andere partijen.”

Een echte nieuwe afspraak is er volgens De Backer niet gemaakt. “Het is aan De Wever om als informateur het tempo te bepalen”, zegt de Open Vld-lijsttrekker.

Woensdag volgt normaal gezien CD&V, donderdag sp.a en vrijdag Groen. Mogelijk weten we dus eind deze week welke mogelijke coalitiepartners er nog zullen overblijven. De vraag lijkt vooral of Groen definitief de stekker trekt uit een mogelijke coalitie met N-VA, of dat er toch openingen zijn voor een eventuele samenwerking.

De Backer na nieuwe onderhandelingsronde met Bart De Wever: “Het was een constructief gesprek”
Joost Germis, Claude Marinower en Philippe De Backer Foto: Jan Van der Perre
Verkiezingsnieuws