DISCUSSIE. Stookt u lekker verder, ook nu u weet dat houtkachels fijnstof veroorzaken?

Foto: fvv

DISCUSSIE. Stookt u lekker verder, ook nu u weet dat houtkachels fijnstof veroorzaken?

Print

Inleverpremies, zuivering van de rookgassen, vochtmeters,... De sector en de overheid werken aan maatregelen om tegen 2030 de uitstoot van verwarmingstoestellen op hout te halveren. Fijnstof wordt immers voor een groot deel door houtverbranding veroorzaakt. Houdt u er nu al rekening mee of stookt u gezellig verder?

Lees ook: Houtkachels moeten schoner, mogelijk premie voor wie stooktoestel inlevert

De grootste uitdaging wordt: de Vlaming ervan overtuigen om zijn vertrouwde, vaak oude en vervuilende kachel van de hand te doen. Maar liefst 60% van alle kachels is ouder dan vijftien jaar en stoot tot twaalf keer meer fijn stof uit dan moderne modellen. Bovendien kochten negen op de tien gebruikers hun kachel niet voor de warmte maar voor de sfeer.

Onder leiding van VITO en de universiteiten in Gent en Antwerpen worden nieuwe toepassingen ontwikkeld. En er komen strengere voorwaarden voor de installatie en het onderhouden van stooktoestellen.

Wat vindt u? Heeft houtverwarming eigenlijk nog een toekomst? Zou u uw kacheltje of haard kunnen missen, of bent u bereid om investeringen te doen om het properder te maken? En stookt u intussen heerlijk verder, nu de koudere maanden eraan komen?

Reageer via onderstaand formulier. Een aantal reacties bundelen we in Gazet van Antwerpen van dinsdag.

Nu in het nieuws