© Victoriano Moreno

Nacht van de Duisternis zet Antwerpen in het donker

Zaterdag was het Nacht Van De Duisternis. Dan doven meer dan 140 steden en gemeenten, waaronder Antwerpen, deels hun verlichting. Hiermee wil men de impact van lichtvervuiling in de kijker zetten. In Antwerpen werd onder meer het stadhuis, het Rubenshuis en de kathedraal in het donker gezet.

jtp

De organisatoren van deze donkere nacht - Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder - roepen lokale besturen op over te stappen op sensorgestuurde straatverlichting. Zo kunnen ze het hele jaar door tot 80 procent energie besparen. Extra voordeel: het doven van straatverlichting tijdens de nacht maakt sterren beter zichtbaar.

© Victoriano Moreno

Behalve sterrenkijken blijft ook de nachtelijke natuurwandeling een topactiviteit tijdens de Nacht van de Duisternis. “Op de agenda staan ook vertelmomenten, dans, poëzie, het terug in de natuur zetten van nachtdieren of het spotten van nachtvlinders”, zei Friedel Pas van de vzw Preventie Lichthinder.

Te veel nachtelijk licht heeft negatieve gevolgen voor mens en dier, zoals slapeloosheid en stress.

Daarom roepen de organisatoren lokale besturen op om zo weinig mogelijk te verlichten. “De combinatie van ledverlichting met sensoren biedt de beste oplossing. Ledverlichting kan je heel makkelijke dimmen, afzetten en aanzetten. Zo springt het licht enkel aan wanneer er effectief menselijke activiteit is. Geen of erg weinig verlichting als er niets in de straat gebeurt, zacht licht voor voetgangers en fietsers, meer licht voor auto’s. Een extra voordeel is dat sensorgestuurde verlichting de sociale controle verhoogt. Doordat de verlichting aan springt, weet iedereen meteen dat er iets aan het gebeuren is in de straat”, aldus Pas.

Het overgrote deel van de nacht brandt verlichting momenteel voor niets en dat is pure verspilling, weet Pas, die de aankoop van sensoren aanraadt. Die kosten weliswaar 800 euro per stuk, maar uit een praktijkstudie (in Waver) bleek dat die kosten relatief snel terugverdiend zijn.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio